Dragoș Bojin – Pasaj la OrigameStudio
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragos-bojin-pasaj-la-origamestudio/

Miercuri, 16 iulie, începând cu deja obişnuita oră 19.30, Dragoş Bojin schimbă foaia la OrigameStudio. Renunţă la pânză în favoarea zidului, mai potrivit parcă să îi primească personajele la întreaga lor amploare, mai potrivit chiar decât pânzele enorme pe care le foloseşte de obicei.

Un articol de Ștefania Dumbravă|8 iulie 2014

De data asta, Bojin nu își aduce nălucile în fața publicului, ci inversează paradigma tradițională în artă: invită publicul în mintea sa, făcând astfel realitate visul oricărui amator de artă – o incursiune în sursa imaginilor pe care, altfel, trebuie să se mulțumească să le admire ca simplu spectator, străin de întreg procesul creator.

Pentru că totul trebuia să se întâmple undeva și să poarte un nume, locul este galeria OrigameStudio, terenul de acasă al artistului, iar vizita cu ghid pentru public este intitulată, anticipativ, Pasaj. Pasaj atât pentru public, cât și pentru artist.

Publicul este în trecere. Șansa de a trage cu ochiul la universul în care există și se mișcă personajele care populează mintea lui Bojin nu poate fi decât meteorică. Explorarea nemijlocită a lumii la care spectatorul comun are acces doar în măsura în care primește fragmentele pe care artistul i le pune în față cu ocazia unei expoziții este un privilegiu rezervat, de regulă, puținilor inițiați. De cealaltă parte, punându-și pe tapet un întreg și consistent capitol creativ, Bojin se arată dispus și pregătit să treacă mai departe. Nălucile invadează spațiul fizic, dansând, luptându-se și cățărându-se pe pereții galeriei, iar aceasta devine astfel, prin expozitia Pasaj, suportul exteriorizării universului populat de fantasme și angoase al artistului.

Going out (temporarily) with a bang!

Fiindcă ne plac simetriile, Pasaj este un punct de turnură și pentru OrigameStudio. Din toamnă, galeria nebunilor devine Pleshoo Contemporary. În 17 septembrie inaugurăm noul format cu o descindere în forță a Expresionismului Balcanic, materializată într-o manifestare de grup care îi reunește pe Paul Hitter, Marina Obradovic, Dragoș Bojin și Mircea Dragomirescu, tonul evenimentului fiind întregit de invitații speciali, Taraf de Haïdouks.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.