Dragos Bucur, 39. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragos-bucur-39-la-multi-ani/

“Sunt un om fără „idealuri”. Adică îmi doresc să trăiesc fericit şi împăcat alături de cei apropiaţi. Şi, bineînţeles, dacă pe lîngă asta se poate să iau un Oscar, să salvez balenele, să inventez o sursă de energie total nepoluantă ar fi perfect.” – Dragos Bucur. Îndrăgitul actor, ajuns în atenţia publicului în 2001, după rolul din “Marfa si banii”, împlineşte astăzi 39 de ani.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2016

Premiat doi ani la rând (2009 si 2010) cu Premiul Gopo pentru cel mai bun actor, Dragoş Bucur a început să joace la teatrul studenţesc Podul, alături de mentorul său, profesorul Catalin Naum.

Primele sale roluri de film au fost cele din “Marfa si banii”, regizat de Cristi Puiu (selectat in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2001) si “Furia” lui Radu Muntean, pentru care a primit Premiul pentru cel mai bun actor, din partea Uniunii Cineastilor.

În anii următori, Dragos Bucur a mai jucat in lungmetrajele lui Radu Muntean “Hârtia va fi albastra” (2006) şi “Boogie” (selectat in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2008), unde detine rolul principal.

În 2009, Bucur a incheiat filmarile la “The Way Back”, in regia lui Peter Weir, peliculă care îi avea în distributie pe Colin Farrell si Ed Harris.

În acelaşi an a jucat rolul principal în “Politist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu (Premiul Juriului si Premiul FIPRESCI in cadrul sectiunii Un Certain Regard, Cannes, 2009).

Actorul este căsătorit cu Dana Nalbaru, alături de care are doi copii.

Foto: Dragos Bucur – cinemagia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.