Dramă braziliană (2014): finala Argentina (1986) – Germania (1990) / Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/drama-braziliana-2014-finala-argentina-1986-germania-1990-mondialul-metropolis/

Trei e o cifră magică şi tocmai de aceea avem mari aşteptări de la această a treia finală de Campionat Mondial dintre Argentina şi Germania.

Un articol de Dede's|10 iulie 2014

Dacă ne uităm peste umăr, apelând doar la memoria de foarte scurtă durată, lucrurile sunt lămurite, Germania a mărşăluit în semifinale, scriind câteva pagini de istorie, în timp ce Argentina s-a şi ne-a chinuit cu Olanda.

Dacă acest mondial ne-a învăţat ceva, şi ne-a învăţat multe, atunci trebuie să reţinem că nicio echipă nu a făcut două meciuri mari sau mici consecutiv.

Germanii se închină la jocul colectiv, argentinienii trag de Messi mai mult decât este cazul. Tăcutul mijlocaş al Barcelonei are parte de o presiune uriaşă, la fiecare colţ de stradă existând o gură care să predice în deşertul de beton despre Maradona de acum 28 de ani şi despre Messi de acum. Lupta prezentului cu legendele trecutului a fost mereu extrem de complicată, dar din când în când, prezentul reuşeşte să se impună.

Ca orice microbist adevărat, dacă am o ocazie să mă fac de râs profit de ea. Aşa că pe modelul studiourile TVR, unde fiecare cuvânt rostit înainte de un meci este contrazis de desfăşurarea jocului, mă aventurez să spun că în comparaţie cu Maradona din 1986, un adevărat kalaşnikov, Messi este un pistol cu apă, care nici diegomăcar nu stropeşte mereu.

Fac asta cu un scop pervers, sperând să fiu infirmat şi în finală micul barcelonez să facă un meci cu adevărat mare care să încline balanţa. Îmi recunosc simpatiile, cu două finale Argentina – Germania (1986 şi 1990) în perioada copilăriei – adolescentine, când orice vis este permis, am simţit că mă atrage mai tare tango-ul lui Maradona decât simfoniile beethoveniene executate de trioul Brehme, Matthaus, Voller.

Chestie de gust şi cum gusturile nu se discută sper că nu veţi arunca cu pietre.

Dincolo de piesa de gală din marele final, în Brazilia se mai joacă şi un vodevil cu gazdele condamnate să revină în iarbă, iarba care le-a oferit nenumărate satisfacţii şi de marţi seară un imens coşmar.

Foto cu Maradona – wikipedia, facebook

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)