Dramă braziliană (2014): finala Argentina (1986) – Germania (1990) / Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/drama-braziliana-2014-finala-argentina-1986-germania-1990-mondialul-metropolis/

Trei e o cifră magică şi tocmai de aceea avem mari aşteptări de la această a treia finală de Campionat Mondial dintre Argentina şi Germania.

Un articol de Dede's|10 iulie 2014

Dacă ne uităm peste umăr, apelând doar la memoria de foarte scurtă durată, lucrurile sunt lămurite, Germania a mărşăluit în semifinale, scriind câteva pagini de istorie, în timp ce Argentina s-a şi ne-a chinuit cu Olanda.

Dacă acest mondial ne-a învăţat ceva, şi ne-a învăţat multe, atunci trebuie să reţinem că nicio echipă nu a făcut două meciuri mari sau mici consecutiv.

Germanii se închină la jocul colectiv, argentinienii trag de Messi mai mult decât este cazul. Tăcutul mijlocaş al Barcelonei are parte de o presiune uriaşă, la fiecare colţ de stradă existând o gură care să predice în deşertul de beton despre Maradona de acum 28 de ani şi despre Messi de acum. Lupta prezentului cu legendele trecutului a fost mereu extrem de complicată, dar din când în când, prezentul reuşeşte să se impună.

Ca orice microbist adevărat, dacă am o ocazie să mă fac de râs profit de ea. Aşa că pe modelul studiourile TVR, unde fiecare cuvânt rostit înainte de un meci este contrazis de desfăşurarea jocului, mă aventurez să spun că în comparaţie cu Maradona din 1986, un adevărat kalaşnikov, Messi este un pistol cu apă, care nici diegomăcar nu stropeşte mereu.

Fac asta cu un scop pervers, sperând să fiu infirmat şi în finală micul barcelonez să facă un meci cu adevărat mare care să încline balanţa. Îmi recunosc simpatiile, cu două finale Argentina – Germania (1986 şi 1990) în perioada copilăriei – adolescentine, când orice vis este permis, am simţit că mă atrage mai tare tango-ul lui Maradona decât simfoniile beethoveniene executate de trioul Brehme, Matthaus, Voller.

Chestie de gust şi cum gusturile nu se discută sper că nu veţi arunca cu pietre.

Dincolo de piesa de gală din marele final, în Brazilia se mai joacă şi un vodevil cu gazdele condamnate să revină în iarbă, iarba care le-a oferit nenumărate satisfacţii şi de marţi seară un imens coşmar.

Foto cu Maradona – wikipedia, facebook

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.

Pagina 2 din 512345