Dreptul lui Messi, Mascherano şi turcul. Sau despre Mondialul potecilor care se bifurcă
https://www.ziarulmetropolis.ro/dreptul-lui-messi-mascherano-si-turcul-sau-despre-mondialul-potecilor-care-se-bifurca/

Bunicii au murit, iubitele au îmbătrânit şi eroii se dovedesc nişte fiinţe cu limite umane. Acum s-a văzut că nici Ronaldo nu e maşină de înscris goluri, nici Messi nu e un zeu. Sunt nişte copii care se joacă şi greşesc.

Un articol de Șerban Tomșa|27 iunie 2018

Îmi era teamă. Am urmărit meciul în picoare, cu un puls de 120 de bătăi pe minut. Argentinienii erau încordaţi, lenţi, cu picioarele tăiate de emoţie. Nu voi uita nicio clipă spaima din ochii lui Messi. Şi avea de ce să-i fie frică.

Mai întâi, ghinioanele. O bară, nişte coechipieri şi nişte fundaşi care se loveau peste mâini cu mingea şi dădeau impresia că au tibii de lemn.

Pe urmă, Mascherano a făcut gafe cât pentru cinci meciuri pierdute. O catastrofă. Doar norocul a făcut ca fundaşul să nu dărâme toată echipa. A reuşit să provoace un penalty (discutabil!), anulând splendida reuşită a lui Messi.

Am văzut centrări aiurea, pescuite uşor de voinicii africani. În câteva rânduri, glonţul a trecut pe la urechea celui mai talentat jucător din lume. Zarurile i-au hotărât cumva soarta, chiar dacă turcul a părut indulgent într-o fază care ar fi putut însemna o tragedie.

Messi a luptat până la ultima picătură de energie şi a înţeles că singura posibilitate era să marcheze cu piciorul drept. Toţi adversarii l-au studiat şi îl ştiu pe dinafară.

Argentina n-are echipă. A văzut lupul a treia oară. Fără Messi, nu înseamnă nimic. N-are cap şi n-are coadă, vorba unui prieten. Mai aliniază doar doi-trei jucători buni şi asta e totul. Ceilalţi fac mult fum, dar nu ard. Măcar de n-ar strica realizările piticului astral.

Argentina e o echipă mai slabă decât Portugalia lui Quaresma. Şi atunci încotro mergem? Să închidem televizorul şi să-l recitim pe Borges?

Foto: Mondialul Metropolis, Argentina Nigeria – fifa.com/worldcup

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)