„Dual & Duel“ – vernisajul expoziției de pictură, gravură și sculptură a artiștilor Eva Radu și ZuZu Caratanase
https://www.ziarulmetropolis.ro/dual-duel-vernisajul-expozitiei-de-pictura-gravura-si-sculptura-a-artistilor-eva-radu-si-zuzu-caratanase/

Marţi, 8 decembrie, de la ora 19, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură, gravură şi sculptură Dual-Duel, a artiştilor Eva Radu şi ZuZu Caratanase. Invitat special: sculptorul Mircea Roman.

Un articol de Liliana Matei|5 decembrie 2015

Expoziția va fi prezentată de Ion Bogdan Lefter și de curatorul Mihai Plămădeală. Evenimentul este organizat de ICR în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici, Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, Artindex și Asociația culturală „Nomen este omen”.

ZuZu CARATANASE (pseudonim al lui Răzvan-Constantin Caratănase, n. 1985, Tulcea) este licențiat al Universitățiie Naționale de Artă din București, instituție în cadrul căreia este în prezent asistent și la care a obținut în 2014 titlul de doctor. A avut nouă expoziții personale pe plan național și a participat la peste 180 expoziţii colective și de grup în țară și peste hotare (Austria, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Republica Moldova, Spania și Ucraina).

Este fondator al grupului artistic „Șaseorișase”. Printre distincțiile pe care le-a primit se numărăPremiul Uniunii Artiștilor Plastici din România / Filiala Grafică București (2010); Distincția „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internațională de Gravură – Chamalières, Franța (2010); Premiul I la Bienala Intercontinentală de Grafică Mică „Inter-Art” – Aiud (2012); Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Grafică – București (2013); Premiul de Excelență la Festivalul Internațional „A.R.T.E.” – Iași (2014); Certificatul de Merit la Trienala Internațională de Gravură – Kochi, Japonia (2014); Premiul pentru Grafică la Festivalul Internațional „A.R.T.E.” – Iași (2015); Certificatul de Excelență acordat de Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane la Salonul Internațional de Carte-Obiect „West Meets East – A Cultural Book Exchange” – București (2015), numeroase alte nominalizări și diplome de onoare și excelență acordate în cadrul unor evenimente artistice (anuale, bienale, trienale etc.) din țară și străinătate.

Eva RADU (n. 1986, Râmnicu Sărat) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, în cadrul căreia este în prezent doctorandă. A participat la peste 80 de expoziţii de grup şi colective pe plan naţional şi internaţional (Bulgaria, Canada, Franţa, Italia, Germania, Republica Moldova și Spania); precum și la numeroase workshop-uri, tabere de creaţii, simpozioane etc. A beneficiat de bursa „Tinere talente” acordată de Fundaţia „Principesa Margareta a României” – Bucureşti (2009). Printre distincțiile care i s-au acordat se numără „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internaţională de Gravură – Chamalières, Franţa (2010); Premiul de Excelență la Bienala Națională de Gravură Contemporană „Danubius” – Tulcea (2014); Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România la Bienala Națională de Artă Contemporană „Aegyssus” – Tulcea (2015); Premiul de Excelență la Concursul Internațional de Creație Plastică „Dialoguri interculturale și artistice” – Iași (2015).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 8 – 17 decembrie 2015.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.