„Dublu”. Clasa de mijloc visează sex pe plajă
https://www.ziarulmetropolis.ro/dublu-clasa-de-mijloc-viseaza-sex-pe-plaja/

CRONICĂ DE FILM Debut fără mari pretenţii al regizoarei Catrinel Dănăiaţă, „Dublu” este tipul de film care nu va rămâne un reper al cinematografiei române, dar nici nu te scoate din sala de cinema înjurând sau regretând că ai dat banii pe bilet.

Un articol de Ionuţ Mareş|17 iunie 2016

Este vizibilă şi, de ce nu, lăudabilă ambiţia lui Catrinel Dănăiaţă, care semnează şi scenariul alături de Alexandra Axinte şi Andreea Borţun, de a realiza cel puţin un film corect, fără stridenţe, dar şi fără riscuri.

Naraţiunea caută să se extragă peisajului românesc – cel puţin celui consacrat de Noul Cinema, plasându-se mai curând într-un mediu aseptic, în care spaţiul (mai ales cel exterior) nu contează aproape deloc dramaturgic (putea fi filmat în orice ţară). Iar stilistic, „Dublu” se desprinde de realismul pur, încercând o apropiere de un cinema mainstream mai puţin ofertant (adio planuri-secvenţă lungi sau dramatizare cât mai redusă!).

Protagonistul George (jucat de Bogdan Dumitrache) este arhitect într-un cabinet de succes din Bucureşti. Prin el, spectatorul este invitat să pătrundă într-o lume de „upper midle class”, pentru care banii nu sunt o problemă şi în care apartamentele comuniste înghesuite lasă locul unor apartamente sau chiar vile mai spaţioase şi mobilate modern (deşi în unele se regăsesc, asumat-nostalgic, câteva obiecte vintage).

George este într-o relaţie nu tocmai fericită cu Corina (Corina Moise). Fiecare trăieşte în propria casă luxoasă, deşi ea şi-ar dori să locuiască împreună.

Viaţa plictisită şi aparent fără sens a protagonistului (la birou, partenerul sau, mai degrabă, şeful, interpretat de Dorian Boguţă, îl tot presează cu proiectele) este dată peste cap de întâlnirea, într-un club de noapte, cu o tipă atrăgătoare şi misterioasă, Alina (jucată de Maria Dinulescu, ce revine la filmul românesc, pe care îl părăsise acum câţiva, inexplicabil, pentru America).

Extrem de rapid, devine clar că „Dublu” se îndreaptă, previzibil, spre povestea unei obsesii venită pe fondul unei presupuse crize existenţiale, deşi nici una din cele două direcţii nu este dezvoltată foarte convingător.

Atracţia şi pasiunea dintre George şi Alina (personaj construit la graniţa dintre realitate şi fantezie) sunt expediate prea repede pentru a da forţă dorinţei celor doi de a se revedea mai târziu – câteva săruturi adolescentine în toaleta clubului, după o „coup de foudre” în timpul unui dans filmat în ralanti pentru a se accentua importanţa momentului.

Catrinel Dănăiaţă foloseşte câteva instrumente-metaforă clasice, de manual, pentru a da ceva culoare. Pentru a sugera starea proastă a lui George şi a anticipa eventualul rău care ar putea apărea în viaţa sa, introduce trei secvenţe în care protagonistul vede ba un păianjen, ba i se aşază pe maşină o cioară. Când se reîntâlnesc în cele din urmă, George şi Alina fug, evident, la mare, unde iubirea lor fulgerătoare se consumă printr-o partidă nocturnă de sex pe plajă.

Regizoarea mizează mult şi pe contraste, unele prea îngroşate. Întors în Târgovişte pentru a-şi revedea părinţii (jucaţi de Teo Corban şi Catrinel Dumitrescu), mama fiind bolnavă şi internată în spital, George se duce şi în apartamentul copilăriei. Aici, inevitabil, se revine la imageria Noului Cinema privind locuinţa la români, însă uşor caricaturizată: mobilă exagerat de veche (mai ales că părinţii nu sunt chiar bătrâni) şi obiecte dintr-o altă epocă (inclusiv anticele sticle de sifon).

Iar pentru a sugera existenţa unei alte vieţi posibile pentru George, de care el pare a fugi, este introdus personajul verişoarei (Ştefania Samfira), deja mamă a doi copii. Un alt element de contrast care îşi arată destul de transparent rolul narativ, fără a deveni însă foarte supărător.

Dacă ar fi riscat şi îndrăznit mai mult şi dacă ar fi insuflat mai multă viaţă în personaje şi vitalitate în dialoguri şi scene, Catrinel Dănăiaţă ar fi oferit, cu siguranţă, un debut mai solid.

„Dublu”, debutul în lungmetraj al regizoarei Catrinel Dănăiață, rulează de la 17 iunie în cinematografele din București și în alte 23 de orașe din țară.  

 

„Dublu”, România, 2016

Regie: Catrinel Dănăiaţă

Scenariu: Alexandra Axinte, Andreea Borţun, Catrinel Dănăiaţă

Distribuţie: Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Corina Moise, Andrei Mateiu, Ştefania Samfira, Teo Corban, Catrinel Dumitrescu, Cosmina Stratan

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.

21
/10
/15

Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul Internațional de film de la Cannes, va rula în cinematografele din România începând din data de 30 octombrie. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie), în prezența regizorului.

21
/10
/15

Cu ocazia celor 25 de ani de existență, site-ul IMDb, prima bază de date din cinematografia mondială, a dezvăluit lista filmelor preferate de cei 1,5 milioane de utilizatori ai săi dintre cele vizionate între 1990 și 2014.

21
/10
/15

Pre-vânzările pentru extrem de așteptatul "Star Wars - The Force Awakens" au spulberat toate recordurile pe site-urile de vânzări de bilete americane. Numeroase site-uri din lume s-au blocat din cauza cererilor de bilete, iar pe ebay două bilete VIP se vindeau cu 10.000 de dolari. În plus, la două zile după lansarea trailerului oficial, acesta fusese vizionat de peste 66 de milioane de ori.

20
/10
/15

Un festival precum „Les Films de Cannes à Bucarest,” iniţiat de Cristian Mungiu şi ajuns la cea de-a şasea ediţie, reînvie plăcerea de a merge la un cinematograf de artă – un act social şi cultural în suferinţă – şi reaminteşte diversitatea formelor de a face cinema.

20
/10
/15

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a împlinit astăzi 82 de ani! Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Dichiseanu este, de asemenea, un talentat cântăreţ şi un apreciat poet, în 1995 acesta publicând volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

16
/10
/15

Tom Hardy, unul dintre actorii care se bucură de o ascensiune fulminantă la Hollywood, interpretează un dublu rol în filmul ,,Legend”/ ,,Gangsteri de legend”, film care rulează de astăzi pe marile ecrane din România, distribuit de Freeman Entertainment.

16
/10
/15

Începând de astăzi şi până pe 25 octombrie, la Cluj se desfăşoară cea de-a șaptea ediție a festivalului Comedy Cluj. Din programul festivalului fac parte şi 5 filme distribuite în România de Independenta Film: La Famille Belier, Une heure de tranquillite, Le tout nouveau testament, La Rancon de Gloire şi Queen and Country.