Duminica filmului românesc la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/duminica-filmului-romanesc-la-tvr-2/

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2015

Duminica filmului românesc la TVR 2

Dreptate în lanţuri – ora 15 : 10, TVR 2

Singur împotriva nedreptăţii. Eternul haiduc. Un personaj sortit să devină legendă. Tudor Panteliu, eroul construit de regizorul Dan Piţa în filmul „Dreptate în lanţuri” (1983), este simbolul luptei ţăranului român pentru dreptate socială. Acţiunea filmului este plasată în jurul anului 1909. Iar eroul principal a fost, se pare, inspirat de un personaj real, Pantelimon Toader.

Scenariul are la bază documente autentice; este evidentă preocuparea pentru reconstituirea fidelă. Filmul ne introduce într-un univers al durerii, ale neputinţei şi disperării. Pantelimon, un haiduc care le-a dat mult de furcă autorităţilor, este în sfârşit capturat. În scurt timp îşi va recâştiga libertatea, dar nu e un gest de îngăduinţă din partea stăpânirii, ci o capcană.

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Imediat ce haiducul evadează, potera se pregăteşte să-l execute ca fugar. Pantelimon reuşeşte să dejoace planurile urmăritorilor săi, continuând să-i ajute pe cei săraci. În distribuţia filmului regăsim nume mari: Ovidiu-Iuliu Moldovan, Claudiu Bleonţ, Petre Nicolae, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Vasile Niţulescu, Patricia Grigoriu, Ana-Maria Călinescu.

Ion: blestemul pământului – ora 20 : 10, TVR 2

Ecranizare a romanului cu acelaşi nume al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureşan, drama „Ion: blestemul pământului” (1981) îi reuneşte pe Ioana Crăciunescu (Ana), Catrinel Dumitrescu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, Ion Besoiu şi Şerban Ionescu (Ion).

Ion este un ţăran sărac din satul Prislop care ar vrea să intre în rândul bogaţilor. Şi-a făcut un plan să ia de soţie pe fiica bogătaşului satului, Vasile Baciu. O dată cu Ana urma să primească şi pământurile pe care şi le dorea. Ana rămâne însărcinată, iar Ion aşteaptă momentul

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

tocmelii. În acelaşi timp, Ion e îndrăgostit pătimaş de Florica, o fată frumoasă, dar săracă. Ion ar dori şi zestrea Anei şi iubirea Floricăi. Finalul este dramatic.

Tandreţea lăcustelor – ora 22:10, TVR 2

Acţiunea filmului „Tandreţea lăcustelor” (2002) se petrece în anii de după 1989. România este în plina tranziţie economica, socială, morală. Înfiripată rapid după 1989, lumea mafiei de tip românesc regrupează foştii nomenclaturişti care fac afaceri în stil mare, pustiind ca lăcustele totul în jurul lor. Scopurile lor sunt banii şi puterea.

Interesele „foştilor” intra în conflict cu dorinţa de ascensiune a celor tineri şi dornici de înavuţire. Metodele de lucru rămân aceleaşi: crima şi corupţia. Singura urmă de speranţă: o poveste de iubire. Scenariul este semnat de Eugen Pretorian, regia îi aparţine lui Dan Necşulea.

Din distribuţie fac parte: Victor Rebengiuc, Dorina Lazăr, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitică Popescu, Şerban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim, Bogdan Muşatescu.

Foto: Duminica filmului românesc la TVR 2, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc – TVR

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

Pagina 1 din 27312345...102030...Ultima »