Duminica filmului românesc la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/duminica-filmului-romanesc-la-tvr-2/

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2015

Duminica filmului românesc la TVR 2

Dreptate în lanţuri – ora 15 : 10, TVR 2

Singur împotriva nedreptăţii. Eternul haiduc. Un personaj sortit să devină legendă. Tudor Panteliu, eroul construit de regizorul Dan Piţa în filmul „Dreptate în lanţuri” (1983), este simbolul luptei ţăranului român pentru dreptate socială. Acţiunea filmului este plasată în jurul anului 1909. Iar eroul principal a fost, se pare, inspirat de un personaj real, Pantelimon Toader.

Scenariul are la bază documente autentice; este evidentă preocuparea pentru reconstituirea fidelă. Filmul ne introduce într-un univers al durerii, ale neputinţei şi disperării. Pantelimon, un haiduc care le-a dat mult de furcă autorităţilor, este în sfârşit capturat. În scurt timp îşi va recâştiga libertatea, dar nu e un gest de îngăduinţă din partea stăpânirii, ci o capcană.

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Ovidiu Iulu Moldovan, în Dreptate în lanţuri

Imediat ce haiducul evadează, potera se pregăteşte să-l execute ca fugar. Pantelimon reuşeşte să dejoace planurile urmăritorilor săi, continuând să-i ajute pe cei săraci. În distribuţia filmului regăsim nume mari: Ovidiu-Iuliu Moldovan, Claudiu Bleonţ, Petre Nicolae, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Vasile Niţulescu, Patricia Grigoriu, Ana-Maria Călinescu.

Ion: blestemul pământului – ora 20 : 10, TVR 2

Ecranizare a romanului cu acelaşi nume al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureşan, drama „Ion: blestemul pământului” (1981) îi reuneşte pe Ioana Crăciunescu (Ana), Catrinel Dumitrescu, Petre Gheorghiu, Tamara Buciuceanu, Ion Besoiu şi Şerban Ionescu (Ion).

Ion este un ţăran sărac din satul Prislop care ar vrea să intre în rândul bogaţilor. Şi-a făcut un plan să ia de soţie pe fiica bogătaşului satului, Vasile Baciu. O dată cu Ana urma să primească şi pământurile pe care şi le dorea. Ana rămâne însărcinată, iar Ion aşteaptă momentul

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

Victor Rebengiuc, în Tandreţea lăcustelor

tocmelii. În acelaşi timp, Ion e îndrăgostit pătimaş de Florica, o fată frumoasă, dar săracă. Ion ar dori şi zestrea Anei şi iubirea Floricăi. Finalul este dramatic.

Tandreţea lăcustelor – ora 22:10, TVR 2

Acţiunea filmului „Tandreţea lăcustelor” (2002) se petrece în anii de după 1989. România este în plina tranziţie economica, socială, morală. Înfiripată rapid după 1989, lumea mafiei de tip românesc regrupează foştii nomenclaturişti care fac afaceri în stil mare, pustiind ca lăcustele totul în jurul lor. Scopurile lor sunt banii şi puterea.

Interesele „foştilor” intra în conflict cu dorinţa de ascensiune a celor tineri şi dornici de înavuţire. Metodele de lucru rămân aceleaşi: crima şi corupţia. Singura urmă de speranţă: o poveste de iubire. Scenariul este semnat de Eugen Pretorian, regia îi aparţine lui Dan Necşulea.

Din distribuţie fac parte: Victor Rebengiuc, Dorina Lazăr, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitică Popescu, Şerban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim, Bogdan Muşatescu.

Foto: Duminica filmului românesc la TVR 2, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc – TVR

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.