După Festivalul de Teatru de la Edinburgh, Petru Popescu ajunge pe Broadway
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-festivalul-de-teatru-de-la-edinburgh-petru-popescu-ajunge-pe-broadway/

De 43 de ani, Petru Popescu trăieşte şi scrie în Los Angeles. Este romancier, scenarist şi realizator de filme americane. A ales să emigreze în Statele Unite ale Americii în 1974 şi asta după o carieră de success în Romania, multe dintre romanele sale făcând vâlvă la acea vreme. „Prins”, „Dulce ca mierea e glonţul patriei”, „Să creşti într-un an cât alţii într-o zi”, „Sfârşitul bahic”, romane apărute în Anglia şi Suedia, apoi „Copiii Domnului”, toate fiind publicate pâna la plecarea sa din România.

Un articol de Raluca Moisan|14 octombrie 2016

În 1989 scrie un roman pe care editura Viking Penguin, NY., îl va prelua. Este vorba despre „Encounter Amazon Beaming” (Revelaţie pe Amazon), roman care va avea o carieră lungă,  povestind saga descoperirii izvorului Amazonului.

O istorie cu totul specială a lui Petru Popescu, o poveste inedită trăită la graniţa dintre viaţă şi moarte a unui personaj care şi-a testat limitele existenţei, fotograful Loren McIntyre de la National Geographic, care, în 1969 a rătăcit prin pădurile amazoniene alături de un trib indigen Mayoruna.  Între 1991 şi 2014 cartea are o distinsă carieră fiind  publicată în mai multe ţări (inclusiv în Romania) şi retipărită apoi constant.

În 1994, Simon McBurney,  director artistic şi prim regizor al Companiei de Teatru Complicite din Londra, a primit o copie a romanului lui Petru Popescu, ca mai apoi, iată, dupa 10 ani, să dramatizeze acest roman de succes.

Spectacolul jucat de însuşi Simon McBurney, un one man-show de excepţie, pe care revista “Variety” îl numeşte „senzaţional”, a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh fiind o coproducţie a Companiei de Teatru Complicite Londra împreună cu Barbican Londra, Centrul Petru Popescu Cultural Onassis Atena, Schaubühne Berlin, Théâtre Vidy-Lausanne şi Warwick Arts Centre.

Între 8 şi 23 august 2015, “The Encounter” este prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Edinburgh şi, ca urmare a succesului său,  pleacă într un turneu prin Europa: Theatre Vidy, Bristol Old Vic, Warwick Arts Centre, London Barbican, Manchester Home, Onnasis Cultural Centre, Brighton Festival, Oxford Playhouse, Wiener Festwochen, Holland Festival, Printemps Des Comediéns şi Les Nuit de Fourvière.

La numai un an după reuşita din Marea Britanie,  spectacolul „The Encounter”  este invitat pe Broadway, la prestigiosul John Golden Theatre.  Începând cu 20 septembrie 2016 şi până pe  8 Ianuarie 2017, 804 spectatori pe seară vor păşi în universul plastic-sonor al Amazonului.  În strada 45 din New York, o instalaţie de sound design 3 D şi un actor, Simon McBurney.

Un montagne russe, de la emoţia necunoscutului şi până la umanitatea descoperită, acolo, undeva în pădurea tropicală a Amazonului. Spectacolul este sold-out, iar „The Sunday Herald”, „The Scotsman”, „The Independent”, „The Stage”,  „The Telegraph” şi  „The Financial Times” vorbesc la superlativ despre „The Encounter” .  Urmează Ann Arbor, Michigan, în martie şi aprilie 2017,  apoi Wallis Annenberg, Los Angeles, acasă, la autor.

Petru Popescu a izbutit şi în teatru, nu doar ca romancier.

De la „Almost Adam”, publicat în 2003, roman care l-a facut cu adevarat celebru în Statele Unite,  aducându-i şi un consistent venit financiar şi până pe Broadway, cu „The Encounter”, nu pare să fi fost decât un pas. Un pas iminent pentru un scriitor de notorietate.  Pentru Petru Popescu succesul arată ca un lucru firesc, „scriu convins că doar asta ştiu să fac în viaţă — să scriu”.

Foto: Petru Popescu – facebook

06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

07
/08
/20

În dimineața zilei de 2 martie 1998, Natascha Kampusch, o fetiță de zece ani, este urcată cu forța într-o furgonetă albă. Câteva ore mai târziu, zace înfășurată într-o pătură pe podeaua rece a unei pivnițe. În jur e beznă, iar aerul are un iz stătut. Povestea ei este disponibilă acum și în limba română, la Editura Humanitas, în traducerea Cristinei Cioabă.

05
/08
/20

Pe 5 august 2019, murea prozatoarea americană Toni Morrison, prima scriitoare de culoare care obținea, în 1993, Premiul Nobel pentru Literatură. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Cântecul lui Solomon” (Editura Art, colecția „Cărți cult”, 2019), roman publicat în original în 1977.

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.

Pagina 1 din 10612345...102030...Ultima »