După Festivalul de Teatru de la Edinburgh, Petru Popescu ajunge pe Broadway
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-festivalul-de-teatru-de-la-edinburgh-petru-popescu-ajunge-pe-broadway/

De 43 de ani, Petru Popescu trăieşte şi scrie în Los Angeles. Este romancier, scenarist şi realizator de filme americane. A ales să emigreze în Statele Unite ale Americii în 1974 şi asta după o carieră de success în Romania, multe dintre romanele sale făcând vâlvă la acea vreme. „Prins”, „Dulce ca mierea e glonţul patriei”, „Să creşti într-un an cât alţii într-o zi”, „Sfârşitul bahic”, romane apărute în Anglia şi Suedia, apoi „Copiii Domnului”, toate fiind publicate pâna la plecarea sa din România.

Un articol de Raluca Moisan|14 octombrie 2016

În 1989 scrie un roman pe care editura Viking Penguin, NY., îl va prelua. Este vorba despre „Encounter Amazon Beaming” (Revelaţie pe Amazon), roman care va avea o carieră lungă,  povestind saga descoperirii izvorului Amazonului.

O istorie cu totul specială a lui Petru Popescu, o poveste inedită trăită la graniţa dintre viaţă şi moarte a unui personaj care şi-a testat limitele existenţei, fotograful Loren McIntyre de la National Geographic, care, în 1969 a rătăcit prin pădurile amazoniene alături de un trib indigen Mayoruna.  Între 1991 şi 2014 cartea are o distinsă carieră fiind  publicată în mai multe ţări (inclusiv în Romania) şi retipărită apoi constant.

În 1994, Simon McBurney,  director artistic şi prim regizor al Companiei de Teatru Complicite din Londra, a primit o copie a romanului lui Petru Popescu, ca mai apoi, iată, dupa 10 ani, să dramatizeze acest roman de succes.

Spectacolul jucat de însuşi Simon McBurney, un one man-show de excepţie, pe care revista “Variety” îl numeşte „senzaţional”, a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh fiind o coproducţie a Companiei de Teatru Complicite Londra împreună cu Barbican Londra, Centrul Petru Popescu Cultural Onassis Atena, Schaubühne Berlin, Théâtre Vidy-Lausanne şi Warwick Arts Centre.

Între 8 şi 23 august 2015, “The Encounter” este prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Edinburgh şi, ca urmare a succesului său,  pleacă într un turneu prin Europa: Theatre Vidy, Bristol Old Vic, Warwick Arts Centre, London Barbican, Manchester Home, Onnasis Cultural Centre, Brighton Festival, Oxford Playhouse, Wiener Festwochen, Holland Festival, Printemps Des Comediéns şi Les Nuit de Fourvière.

La numai un an după reuşita din Marea Britanie,  spectacolul „The Encounter”  este invitat pe Broadway, la prestigiosul John Golden Theatre.  Începând cu 20 septembrie 2016 şi până pe  8 Ianuarie 2017, 804 spectatori pe seară vor păşi în universul plastic-sonor al Amazonului.  În strada 45 din New York, o instalaţie de sound design 3 D şi un actor, Simon McBurney.

Un montagne russe, de la emoţia necunoscutului şi până la umanitatea descoperită, acolo, undeva în pădurea tropicală a Amazonului. Spectacolul este sold-out, iar „The Sunday Herald”, „The Scotsman”, „The Independent”, „The Stage”,  „The Telegraph” şi  „The Financial Times” vorbesc la superlativ despre „The Encounter” .  Urmează Ann Arbor, Michigan, în martie şi aprilie 2017,  apoi Wallis Annenberg, Los Angeles, acasă, la autor.

Petru Popescu a izbutit şi în teatru, nu doar ca romancier.

De la „Almost Adam”, publicat în 2003, roman care l-a facut cu adevarat celebru în Statele Unite,  aducându-i şi un consistent venit financiar şi până pe Broadway, cu „The Encounter”, nu pare să fi fost decât un pas. Un pas iminent pentru un scriitor de notorietate.  Pentru Petru Popescu succesul arată ca un lucru firesc, „scriu convins că doar asta ştiu să fac în viaţă – să scriu”.

Foto: Petru Popescu – facebook

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.