După Festivalul de Teatru de la Edinburgh, Petru Popescu ajunge pe Broadway
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-festivalul-de-teatru-de-la-edinburgh-petru-popescu-ajunge-pe-broadway/

De 43 de ani, Petru Popescu trăieşte şi scrie în Los Angeles. Este romancier, scenarist şi realizator de filme americane. A ales să emigreze în Statele Unite ale Americii în 1974 şi asta după o carieră de success în Romania, multe dintre romanele sale făcând vâlvă la acea vreme. „Prins”, „Dulce ca mierea e glonţul patriei”, „Să creşti într-un an cât alţii într-o zi”, „Sfârşitul bahic”, romane apărute în Anglia şi Suedia, apoi „Copiii Domnului”, toate fiind publicate pâna la plecarea sa din România.

Un articol de Raluca Moisan|14 octombrie 2016

În 1989 scrie un roman pe care editura Viking Penguin, NY., îl va prelua. Este vorba despre „Encounter Amazon Beaming” (Revelaţie pe Amazon), roman care va avea o carieră lungă,  povestind saga descoperirii izvorului Amazonului.

O istorie cu totul specială a lui Petru Popescu, o poveste inedită trăită la graniţa dintre viaţă şi moarte a unui personaj care şi-a testat limitele existenţei, fotograful Loren McIntyre de la National Geographic, care, în 1969 a rătăcit prin pădurile amazoniene alături de un trib indigen Mayoruna.  Între 1991 şi 2014 cartea are o distinsă carieră fiind  publicată în mai multe ţări (inclusiv în Romania) şi retipărită apoi constant.

În 1994, Simon McBurney,  director artistic şi prim regizor al Companiei de Teatru Complicite din Londra, a primit o copie a romanului lui Petru Popescu, ca mai apoi, iată, dupa 10 ani, să dramatizeze acest roman de succes.

Spectacolul jucat de însuşi Simon McBurney, un one man-show de excepţie, pe care revista “Variety” îl numeşte „senzaţional”, a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh fiind o coproducţie a Companiei de Teatru Complicite Londra împreună cu Barbican Londra, Centrul Petru Popescu Cultural Onassis Atena, Schaubühne Berlin, Théâtre Vidy-Lausanne şi Warwick Arts Centre.

Între 8 şi 23 august 2015, “The Encounter” este prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Edinburgh şi, ca urmare a succesului său,  pleacă într un turneu prin Europa: Theatre Vidy, Bristol Old Vic, Warwick Arts Centre, London Barbican, Manchester Home, Onnasis Cultural Centre, Brighton Festival, Oxford Playhouse, Wiener Festwochen, Holland Festival, Printemps Des Comediéns şi Les Nuit de Fourvière.

La numai un an după reuşita din Marea Britanie,  spectacolul „The Encounter”  este invitat pe Broadway, la prestigiosul John Golden Theatre.  Începând cu 20 septembrie 2016 şi până pe  8 Ianuarie 2017, 804 spectatori pe seară vor păşi în universul plastic-sonor al Amazonului.  În strada 45 din New York, o instalaţie de sound design 3 D şi un actor, Simon McBurney.

Un montagne russe, de la emoţia necunoscutului şi până la umanitatea descoperită, acolo, undeva în pădurea tropicală a Amazonului. Spectacolul este sold-out, iar „The Sunday Herald”, „The Scotsman”, „The Independent”, „The Stage”,  „The Telegraph” şi  „The Financial Times” vorbesc la superlativ despre „The Encounter” .  Urmează Ann Arbor, Michigan, în martie şi aprilie 2017,  apoi Wallis Annenberg, Los Angeles, acasă, la autor.

Petru Popescu a izbutit şi în teatru, nu doar ca romancier.

De la „Almost Adam”, publicat în 2003, roman care l-a facut cu adevarat celebru în Statele Unite,  aducându-i şi un consistent venit financiar şi până pe Broadway, cu „The Encounter”, nu pare să fi fost decât un pas. Un pas iminent pentru un scriitor de notorietate.  Pentru Petru Popescu succesul arată ca un lucru firesc, „scriu convins că doar asta ştiu să fac în viaţă – să scriu”.

Foto: Petru Popescu – facebook

07
/09
/16

România participă și în acest an la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Goteborg, avându-i ca invitați pe scriitorii Herta Muller, Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Svetlana Cârstean și Bogdan Ghiu.

05
/09
/16

Pentru a înţelege mai bine cinematografia, este întotdeauna util să revenim la filmul mut, a cărui diversitate a fost remarcabilă. Acolo s-au pus bazele gramaticii vizuale, prin căutările marilor cineaşti-pioneri, aşa cum reaminteşte volumul nou apărut „Limbajul cinematografic în era filmului mut”, de Silviu Şerban.

01
/09
/16

"Cred că, dintre toate minunile lumii, cea mai mare minune este Iubirea!" - George Șovu. Apreciatul romancier și scenarist a murit, luni, la vârsta de 85 de ani. Slujba de înmormântare va avea loc, astăzi, de la ora 13.00, la Cimitirul Mănăstirii Cernica. George Şovu este autorul scenariilor pentru celebra serie de filme 'Liceenii'.

31
/08
/16

Într-un volum colectiv, „Cum (să) îmbătrânim”, publicat în acest an de editura Baroque Books & Arts, mai mulți scriitori (dar nu numai) întorc pe toate fețele vârstele senectuții.

31
/08
/16

Peste 28 de milioane de oameni din toată lumea vorbesc româneşte. Limba română se predă în şcoli din 43 de ţări şi este vorbită oficial în 20 de state în care există comunităţi mari de români. Este, de asemenea, limbă oficială sau administrativă în Uniunea Latină şi în Uniunea Europeană. Româna este şi una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase pe Muntele Athos.

29
/08
/16

"Să nu vedem în generaţia tinerilor de astăzi decât o umanitate decăzută de la standardele noastre mi se pare un lucru urât şi trist. Şansa lor e acum, şi ei nu vor trăi şi nu vor gândi ca noi, deşi poate ne vor duce viaţa şi gândurile mai departe", spune Mircea Cărtărescu. Scriitorul îi dă replică, astfel, rectorului de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, cel care acuzase “generaţia de studenţi Facebook şi Google” că “nu are destulă cultură generală şi s-a obişnuit să îşi rezolve temele cu informaţii găsite pe Internet”.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

24
/08
/16

Pe 9 septembrie, între orele 9.00 şi 23.00, va avea loc cea de a V-a ediţie a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, un eveniment al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC), care se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea.

23
/08
/16

Am călătorit cu trenul după o pauză consistentă, mai lungă de un deceniu. Habar nu mai avem despre felul cum mai arată interiorul vagoanelor și nici despre „fauna” care le populează. Ziua era una liberă pentru tot poporul, destinația una de relaxare (Brașov), deci bănuiesc că publicul era puțin diferit de cel obișnuit. Oricum, prima impresie, a interiorului vagoanelor, a fost una bună, prin comparație cu ceea ce era în vremurile când făceam naveta săptămânal pe ruta București – Găești.

23
/08
/16

“Ritmul în care trăim, configuraţia fiecărei zile (din care răgazurile, perioadele de otium fertil sunt, practic, evacuate) reduc până la o limită îngrijorătoare timpul rezervat altădată lecturii.” – Andrei Pleşu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu - reper al vieţii publice şi academice româneşti - împlineşte, astăzi, 68 de ani.

19
/08
/16

INTERVIU La 25 de ani, Editura Nemira are casă cu grădină; trei câini, trei pisici; peste 1500 de autori publicați. Entuziasm, limonadă rece. Și un director general doar oleacă mai bătrân decât ea: Ana Nicolau.

18
/08
/16

„M-am născut la trei zile după intrarea României în război. Am avut, până am plecat în Franţa, la vârsta de doisprezece ani, extrase de naştere pe care scria «născut la 18/31 august». Se dădeau ambele date.“ Viaţa lui Neagu Djuvara începe aşadar în 1916, la Bucureşti, sub semnul aventurii şi al peregrinărilor.

18
/08
/16

“Anii de comunism au creat acest fenomen: să ajungi să îţi fie scârbă de ţara ta.” - Neagu Djuvara. Istoricul, scriitorul şi diplomatul Neagu Djuvara împlineşte, astăzi, 100 de ani.

17
/08
/16

Pentru pasionații de istorie sau pur și simplu cei care vor romane pline de personaje memorabile și întorsături de situație, seria Războiul celor Două Roze spune povestea tulbure și fascinantă a celor 30 de ani de război civil între cele mai mari familii nobiliare din Marea Britanie: Casa York și Casa Lancaster, una dintre ce mai brutale și sângeroase perioade din istoria Regatului. Este totodată perioada istorică și politică poate cea mai controversată și renumită, cu numeroase reprezentări în cărțile de istorie, romane, filme și seriale.

16
/08
/16

Scriitorul francez Pascal Bruckner își lansează în premieră mondială prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta și intitulată "Crăciun la palat", în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Piesa de teatru, o comedie politică de situație, care face aluzie la Franța contemporană, va fi transpusă de regizoarea Chris Simion într-un spectacol-lectură. Din distribuție fac parte Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan.

16
/08
/16

Într-o epocă în care televiziunea transmite totul şi nu comunică nimic, Adelin Petrişor a ales să realizeze un incitant periplu fotografic în cea mai închisă ţară a lumii – Coreea de Nord. Albumul Coreea de Nord, un lagăr cît o ţară, de Adelin Petrişor, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de război din România, va apărea astăzi la Seul, Coreea de Sud, cu titlul A Weekend in Pyongyang, North Korea.