După “Fotbal infinit”, un nou film românesc, “Lemonade”, are premiera mondială la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-fotbal-infinit-comedia-lui-porumboiu-un-nou-film-romanesc-lemonade-are-premiera-mondiala-la-berlin/

Lungmetrajul „Lemonade”, produs de Cristian Mungiu, va fi prezentat astăzi, 19 februarie, de la ora 22:30, în cadrul secţiunii Panorama a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (15-25 februarie). Vineri, cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu a fost prezentat la Berlinală, în secţiunea Forum.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2018

„Lemonade”, debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, are la bază întâmplări reale, prezintă contrastul dintre două feluri diferite de a vedea lumea și imposibilitatea de a le reconcilia.

„Lemonade”

America descrisă în film nu este deloc cea la care visează imigranții înainte să plece din țara natală. Nu e o lume modernă, avansată tehnologic, plină de posibilități, ci mai degrabă o lume provincială, locuită de oameni cu mentalități înguste și prejudecăți. Sentimentul de a fi prins între două lumi, dureros de familiar oricărui imigrant, se rezumă la o singură întrebare: merită?

„Lemonade este un film care aparține atât cinematografiei românești cât și celei americane, așa cum mă văd și pe mine ca aparținând celor două culturi. Văd Lemonade ca pe un film poziționat între cinematografia europeană de autor și unele filme independente americane mai curajoase. Reușește asta prin natura temei propuse, a producției (care s-a desfășurat pe doupă continente) și a esteticii”, spune Ioana Uricaru.

Ioana Uricaru a coregizat lungmetrajul colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” (produs de Mobra Films, 2009) și scurtmetrajul „Stopover” (produs de Mobra Films în 2010). A mai regizat „National Treasure” (documentar, 2007, coregizor Wang Ying), „The Sun and The Moon” (scurtmetraj, 2007)  şi „The Witness” (scurtmetraj, 2012).

Fotbal infinit

“Fotbal infinit”, noul film al lui Corneliu Porumboiu, pornește de la ideile unui funcționar local din Vaslui care are curajul să își pună întrebări despre regulile jocului de fotbal: de ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? Există vreun raport intim între fotbal și viață?

“Fotbal infinit”

La evenimentul de la Berlinale a fost invitat și Marco van Basten, fosta vedetă a lui AC Milan, care, în calitate sa actuală de director tehnic la FIFA, militează și el pentru schimbarea regulilor din fotbal, cei doi împărtășind unele dintre idei.

Olandezul dorește, printre altele, renunțarea la cartonașele galbene, loviturile de departajare și la regula ofsaidului. Propunerile lui van Basten au fost testate într-un meci pilot, din liga a treia olandeză, între FC Lisse și Quick Boys.

În „Fotbal infinit” alături de personajul principal, Laurențiu, apare și Corneliu Porumboiu, care își joacă propriul rol.

Tatăl meu a fost jucător de fotbal și mai apoi a devenit arbitru internațional, iar eu, la rândul meu, am făcut fotbal în adolescență, gândindu-mă că pot deveni profesionist. Pentru mine, să schimbi regulile jocului părea un soi de erezie. În același timp, m-a intrigat timpul îndelungat și tenacitatea pe care Laurențiu o investește încercând să schimbe fotbalul. –  Corneliu Porumboiu.

Primul film despre fotbal al regizorului român, „Al doilea joc”, care rememorează un istoric Steaua – Dinamo din anii comunismului, a fost prezentat în 2014 tot în secțiunea Forum a festivalului de film de la Berlin.

Foto : “Fotbal infinit”, “Lemonade” – Friede Clausz  MOBRA FILMS, facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.