Dusmanul de clasa, de Igor Caşu – despre Moldova sovietizată, lansare de carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/dusmanul-de-clasa-de-igor-casu-despre-moldova-sovietizata-lansare-de-carte/

Editura Cartier şi Facultatea de Știinţe Politice, Universitea Bucureşti (amfiteatrul „Robert Schuman”), vă invită miercuri, 26 februarie 2014, de la ora 17.30, la lansarea volumului „Dusmanul de clasa”. Represiuni politice, violenţă şi rezistenţă în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

Editura Cartier şi Facultatea de Științe Politice, Universitea București (amfiteatrul „Robert Schuman”), vă invită miercuri, 26 februarie 2014, de la ora 17.30, la lansarea volumului „Dusmanul de clasa”. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

„Deopotrivă erudită și accesibilă, impresionanta sinteză oferită de Igor Cașu vine să umple un gol istoriografic regretabil și nejustificat. Acum nu va mai fi posibil să spui: n-am știut ori nu cunosc subiectul. (…)

Nu se lasă influențat de acele mode care pun accentul pe o istoricitate impersonală, pe social în detrimentul politicului, ca și cum cele două ar putea fi cumva separate. În Moldova sovietizată politicul a dictat toate opțiunile sociale, economice, culturale. Dacă nu acceptăm acest fapt, neglijăm chiar natura sistemului. Iar politicul era el însușii impregnat de ideologie.” – Vladimir TISMĂNEANU

Dusmanul de clasa

Dusmanul de clasa – Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956

Invitaţi: Igor Caşu, Octavian Roske, Armand Goşu, Victor Rizescu

Moderator: Vasile Ernu

Dusmanul de clasa

Igor Caşu (n. 1973) este licențiat (1995) și doctor în istorie (2000) al Universității „Al. I. Cuza” din Iași

A fost bursier Fulbright (august – decembrie 2000), expert al Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România (2006) și vicepreședinte al Comisiei pentru Studierea și Aprecierea Regimului Comunist Totalitar din Republica Moldova (2010)

De asemenea, a fost reporter la Radio Europa Liberă, rubrica Istoria trăită (2010-2011).

Este profesor și director al Centrului de Studiere a Totalitarismului din cadrul Facultații de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Chișinău.

Foto cu Dusmanul de clasa şi Igor Caşu – wikipedia

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.