Dusmanul de clasa, de Igor Caşu – despre Moldova sovietizată, lansare de carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/dusmanul-de-clasa-de-igor-casu-despre-moldova-sovietizata-lansare-de-carte/

Editura Cartier şi Facultatea de Știinţe Politice, Universitea Bucureşti (amfiteatrul „Robert Schuman”), vă invită miercuri, 26 februarie 2014, de la ora 17.30, la lansarea volumului „Dusmanul de clasa”. Represiuni politice, violenţă şi rezistenţă în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

Editura Cartier şi Facultatea de Științe Politice, Universitea București (amfiteatrul „Robert Schuman”), vă invită miercuri, 26 februarie 2014, de la ora 17.30, la lansarea volumului „Dusmanul de clasa”. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

„Deopotrivă erudită și accesibilă, impresionanta sinteză oferită de Igor Cașu vine să umple un gol istoriografic regretabil și nejustificat. Acum nu va mai fi posibil să spui: n-am știut ori nu cunosc subiectul. (…)

Nu se lasă influențat de acele mode care pun accentul pe o istoricitate impersonală, pe social în detrimentul politicului, ca și cum cele două ar putea fi cumva separate. În Moldova sovietizată politicul a dictat toate opțiunile sociale, economice, culturale. Dacă nu acceptăm acest fapt, neglijăm chiar natura sistemului. Iar politicul era el însușii impregnat de ideologie.” – Vladimir TISMĂNEANU

Dusmanul de clasa

Dusmanul de clasa – Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956

Invitaţi: Igor Caşu, Octavian Roske, Armand Goşu, Victor Rizescu

Moderator: Vasile Ernu

Dusmanul de clasa

Igor Caşu (n. 1973) este licențiat (1995) și doctor în istorie (2000) al Universității „Al. I. Cuza” din Iași

A fost bursier Fulbright (august – decembrie 2000), expert al Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste în România (2006) și vicepreședinte al Comisiei pentru Studierea și Aprecierea Regimului Comunist Totalitar din Republica Moldova (2010)

De asemenea, a fost reporter la Radio Europa Liberă, rubrica Istoria trăită (2010-2011).

Este profesor și director al Centrului de Studiere a Totalitarismului din cadrul Facultații de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Chișinău.

Foto cu Dusmanul de clasa şi Igor Caşu – wikipedia

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.