DVD-ul și scenariul filmului „Bacalaureat” lansate la Gaudeamus de Gabriel Liiceanu și Marius Chivu
https://www.ziarulmetropolis.ro/dvd-ul-si-scenariul-filmului-bacalaureat-lansate-la-gaudeamus-de-gabriel-liiceanu-si-marius-chivu/

Joi, 17 noiembrie, ora 18:30, la standul Editurii Humanitas din cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus 2016, va avea loc lansarea pe DVD a filmului Bacalaureat, premiat anul acesta la Cannes cu Premiul pentru cea mai bună regie.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2016

La lansare, alături de regizorul filmului, Cristian Mungiu, vor fi prezenți directorul editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, precum și scriitorul și editorul Marius Chivu.

Odată cu DVD-ul va fi lansat și scenariul pe baza căruia s-a realizat filmul.

„Scenariul este, de regulă, un text cu valoare mai degrabă utilitară și care nu are vreodată până la încheierea filmărilor o formă definitivă, finală. Textul de față nu face excepție. Este o combinație între varianta de scenariu cu care am intrat în filmare și cea cu care am încheiat”, a declarat Cristian Mungiu. „Variantele de scenariu pe care le scriu înainte de filmare sunt mereu mai detaliate, mai sugestive, atunci descrierile sunt făcute să sugereze altora – celor care urmează să citească – inclusiv ceva legat de atmosfera, de tonul, de ritmul filmului. Secvențele pe care le rescriu în timpul filmării doar pentru mine și echipă sunt lapidare, succinte. Am considerat însă în final că cel mai potrivit pentru spectatorul interesat să vadă cum arată textul pe baza căruia s-a făcut filmul, e să aibă acces la documentul original, needitat. Text care include și secvențele pe care le-am filmat și pe care nu le-am inclus în cele din urmă în film – pentru că mi s-a părut că filmul nu are nevoie de ele – și pe care, cine e interesat de procesul de realizare a unui film, le poate găsi ca bonus pe DVD”, a mai spus regizorul.

DVD-ul „Bacalaureat” include opţiunea de vizionare a filmului cu subtitrare în limbile franceză, engleză, dar și română, pentru hipoacuzici. Pachetul premium va conține, pe lângă DVD și scenariul filmului, și o serie de fotografii din film.

Bacalaureat va putea fi achiziționat în perioada 17 – 20 noiembrie de la standul Editurii Humanitas din cadrul Târgului Gaudeamus, urmând să fie disponibile în librăriile Humanitas, Cărturești și în Rețelele Librarium și Inmedio din București și din țară începând cu luna decembrie.

Bacalaureat, care a adus peste 55.000 de spectatori în cinematografele din România și peste 80.000 de la lansarea în Italia, urmează să fie distribuit în peste 50 de țări: Franța (7 Decembrie), Spania (25 noiembrie 2016), Canada (ianuarie 2017), SUA (ianuarie 2017) și Marea Britanie (martie 2017).

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

18
/09
/14

În avanpremiera celei de-a șasea ediții a “Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”, bucureștenii sunt așteptați la o proiecție specială, duminică, 28 septembrie de la ora 22:00 în Club Control.

18
/09
/14

“România face documentar” exprimă simplu și concis dorința de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice. Documentarul aduce povești reale din viață, nemodificate și spuse întru totul așa cum sunt. De aceea, poveștile filmate despre români, aparținând unor români participanți la festival, demonstrează că România poate și face documentar.

18
/09
/14

Doi dintre cei mai apreciați actori ai momentului în teatrul românesc, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, se întâlnesc pentru prima dată într-o producție – nu una de teatru, ci una de film: „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul intră în cinematografe din 10 octombrie, după ce a circulat prin marile festivaluri și a adunat câteva premii importante.