East European Music Conference 2018, locul de întâlnire al industriei muzicale românești cu marii operatori europeni
https://www.ziarulmetropolis.ro/east-european-music-conference-2018-locul-de-intalnire-al-industriei-muzicale-romanesti-cu-marii-operatori-europeni/

Cea mai importantă conferinţă dedicată industriei muzicale din România se pregăteşte de versiunea 2018, la Sala Thalia din Sibiu, între 26 şi 28 iulie.

Un articol de Liliana Matei|26 martie 2018

După o primă ediție în care peste 400 de persoane – participanți și invitați – din mediul cultural românesc și european au schimbat idei și au împărtășit concluzii, cea de-a doua ediție continuă inovația pe piața românească a evenimentelor de profil cu încă un program de avangardă: Romanian Music Export.

Astfel, primul program românesc din zona antreprenorială care își asumă zona de promovare și de export muzical la nivel european, va fi gata de start odată cu ediția a doua EEMC și va fi disponibil pentru participanții și invitații la conferință. Pe data de 26 iulie, producători, agenți de booking, promotori și operatori culturali din România și Europa vor asista la un spectacol susținut de cinci trupe românești, a căror selecție se va face după o înscriere prealabilă pe platforma construită special pentru acest program. Orice trupă din România se va putea înscrie, cu condiția ca piesele înscrise să fie creații originale. Selecția se va face în două etape, preselecția fiind făcută la nivel local, în timp ce selecția finală a celor cinci trupe va avea parte de un juriu internațional.

„Romanian Music Export este o platformă care lipsește din industria muzicală românească. Sunt foarte multe țări în Europa care au un asemenea program, susținut prin legi și politici culturale, care oferă finanțare, suport și recunoaștere tinerelor talente, dar care în România lipsesc cu desăvârșire. E important să înțelegem că doar împreună,  într-un mod coerent și unitar, putem deschide poarta  produselor muzicale românești pe piața internațională, e pasul firesc într-o industrie care a cunoscut o creștere spectaculoasă în ultimii ani, dar care  nu e încă reglementată corespunzător. Facem toate aceste lucruri în Sibiu, un oraș care poate fi numit ca fiind o capitală a avangardei culturale europene”, spune Codruța Vulcu, organizator și fondator EEMC și Romanian Music Export.

East European Music Conference reunește reprezentanți ai festivalurilor europene de mare anvergură (printre care Mad Cool Festival, EXIT Festival sau Roskilde Festival), producători și manageri din industria muzicală europeană, într-un eveniment unic ca anvergură în spațiul românesc. EEMC e locul în care artiștii, managerii, producătorii și operatorii culturali din România vor avea ocazia de a întâlni și iniția colaborări cu invitații speciali ai conferinței.

Prezentă pe lista scurtă a nominalizaților la European Festival Awards 2017 (Promoter of the Year), EEMC a primit, după doar o primă ediție, aprecieri din partea juriului format din cei mai importanți oameni ai industriei europene, confirmând valoarea și utilitatea unui asemenea eveniment în România. De asemenea, tot pe lista scurtă a nominalizaților s-a aflat și Codruța Vulcu, pentru premiul de excelență și pasiune acordat anual de EFA.

„A fost o mare onoare pentru noi o asemenea nominalizare, după doar primul an de existență al conferinței. Nevoia unui eveniment de acest fel a fost confirmată de entuziasmul cu care participanții și invitații au primit discuțiile din timpul conferinței, iar suportul industriei muzicale europene e cu atât mai valoros cu cât în România sunt necesare cât mai multe asemenea întâlniri pentru a putea identifica ce ne lipsește pentru a avea o industrie competitivă”, mai adaugă Codruța Vulcu, organizator și fondator EEMC și Romanian Music Export.

Conferința de la Sibiu este organizată în colaborare cu AROC – Asociația Română a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale, care-i are ca membri fondatori pe cei mai importanți promoteri din România, precum Emagic, Events, Electric Castle, Summer Well, ARTmania, Blaj aLive sau Twin Arts, printre alții. EEMC e proiect susținut de Kaufland România.

Biletele s-au pus în vânzare pe site-ul Kompostor la prețul de 190 de lei pentru cele trei zile. Un bilet asigură accesul la showcase-urile Romanian Music Export și la zilele 1 și 2 de EEMC. Achiziționarea unui bilet la EEMC oferă posibilitatea achiziționării unui abonament la ARTmania Festival (27-28 iulie, Piața Mare din Sibiu) la prețul special de 110 lei pentru ambele zile de concerte.

East European Music Conference se derulează  în aceeași perioadă cu Festivalul ARTmania, contribuind la transformarea Sibiului, prin muzică și artă, într-o veritabilă Capitală a Culturii Europene.

09
/08
/14

Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” se va desfășura în perioada 12 – 16 august la Săpânţa. Ediţia de anul acesta include concerte de muzică tradiţională şi simfonică, ateliere de meşteşugărit, degustări de produse locale şi vizite în casele meşterilor din Ţara Maramureşului.

07
/08
/14

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de anul acesta a prilejuit un maraton liric de aproape şase ore la care au conlucrat zeci de participanţi. Festivalul din acest an a onorat memoria Haricleei Darclée la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate.

07
/08
/14

Roots Revival Romania aprinde spiritul Mariei în noi culori, cu un turneu de muzică improvizată în zece orașe, între 23 septembrie și 12 octombrie. Proiectul muzical reunește artiști din șapte țări într-un melanj unic de culturi și interpretări, inspirat de Maria Tănase.

07
/08
/14

Cele mai frumoase concerte ale toamnei sunt gratuite la Concursul Enescu: publicul va putea asculta peste 230 de candidați din 36 de colțuri ale lumii, în cadrul a 40 de concerte și recitaluri cu intrare liberă. Procedura de înscriere a fost făcută publică pe site-ul Festivalului și Concursului.

07
/08
/14

În cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL (12 – 17 august, București), vor avea loc concerte care vor preceda proiecțiile de la Verde Stop Arena în fiecare seară, începând cu ora 20.00. Accesul se face zilnic de la ora 17.30, iar intrarea este liberă.

05
/08
/14

Opera Comică pentru Copii are un nou director: Felicia Filip. Desemnată manager în urma câștigării concursului organizat de Primăria Municipiului București, soprana de renume mondial va ocupa acest post până la finalul anului 2017.

04
/08
/14

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio propune, pe 21 şi 26 septembrie, două întâlniri de înaltă clasă cu Orchestra Naţională Radio, gazda celei de a doua ediţii a singurului festival al ansamblurilor simfonice radio din Europa. Orchestra Radiodifuziunii Române va concerta acasă, pe scena Sălii Radio, în compania unor dirijori şi solişti de cel mai înalt nivel artistic.