EDEN de Eugene O’Brien – TNB duce mai departe povestea tinerilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/eden-de-eugene-obrien-tnb-duce-mai-departe-povestea-tinerilor/

Un nou spectacol a intrat în repertoriul de la Sala Mică a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti, spaţiu destinat în ultimele două stagiuni exclusiv tinerilor creatori, prin Programul 9G la TNB. Premiera spectacolului EDEN de Eugene O’Brien, din 15 martie, continuă demersul de a sprijini artiştii tineri.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2016

EDEN este rezultatul colaborării dintre Ambasada Irlandei (care a acordat o bursă unui masterand pentru a monta un text irlandez), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti şi TNB, spectacolul reprezentând examenul de master-regie al Cristinei Giurgea.

Eugene O’Brien este un tânăr actor şi dramaturg cu performanţe recunoscute în teatru, film şi televiziune. Cea mai de succes piesă a sa este EDEN.

Textul vorbeşte despre singurătatea în cuplu şi disperarea determinată de lipsa încrederii în sine şi în celălalt, despre orgiile plictiselii născută din această disperare.

Aparent, o poveste simplă, adică un el şi o ea, fiecare cu gândurile lui, cu proiecţia lui asupra iubirii de la început şi a lipsei de atracţie din prezent, dar, mai ales, cu dramele patului conjugal.

Ea e grasă şi crede că aceasta este cauza rupturii dintre ei. Începe să se transforme în ceea ce era când s-au cunoscut, el observă, dar nu se poate opri, sau nu îşi mai doreşte să iasă din mirajul fantasmelor erotice şi al dorinţelor neîmpărtăşite.EDEN

O lume ameţitoare roieşte în jurul lor, cu petreceri, alcool, sex… într-o paradoxală noapte a conştientizării de sine. EDEN este o comedie despre tragedia singurătăţii sau tragedia unor oameni care devin comic de singuri, pentru că au ales să trăiască împreună.

Ea este interpretată de Victoria Dicu (actriţă din trupa TNB), el, de Silvian Vâlcu (actor al Teatrului Odeon), un cuplu ce dezvăluie calităţi actoriceşti convingătoare, în jurul căruia se construieşte întregul spectacol.

Eden  este un spectacol despre singurătate. Singurătatea ca boală a sufletului omenesc. Billy şi Breda sunt prizonierii propriei lor singurătăţi. Deşi un cuplu, ei îşi trăiesc vieţile separat, fără să comunice, fără să se destăinuie, fără dragoste, fără mister. Ei devin un Adam şi o Eva din zilele noastre, locuitori ai unui paradis vetust în care se scufundă pe măsură ce timpul trece, bântuiţi de vise, fantezii şi amintiri, adâncindu-se în propria lor banalitate-  Cristina Giurgea.

EDEN de Eugene O`Brien – – info

Traducerea:  Andrei Marinescu

Regia & adaptarea:  Cristina Giurgea

Scenografia: Alexandra Panaite şi Alexandra Constantin

Masterclass: Alexandru Darie şi Ştefan Caragiu

Light design: Laurenţiu Iordache

Sound design: Radu Barbu

Asistent regie: Cătălina Baciu

Asistent Scenografie: Andrei Moacă

Asistent lumini: Daniel BugleaEDEN

Distribuţia

Breda:    Victoria Dicu

Billy:     Silvian Vâlcu

Imelda Egan:     Bianca Popescu

Jennifer Cullen/Therese Nolan:    Dana Marineci

Eilish Moore:     Oana Puşcatu

Tony Tyrell:    Silviu Mircescu

Eoghan:    Rareş Andrici

Brefine Grehan:    Mădălin Mandin

PREMIERA: 15 martie, ora 20.00, Sala Mică, TNB

O producţie a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti, prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”, în colaborare cu U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale” şi Ambasada Irlandei în România.

Foto: EDEN – tnb.ro

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.