Ediția 17 a Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU, la jumătate de drum
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-17-a-festivalului-buzau-iubeste-teatru-la-jumatate-de-drum/

Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU se desfăşoară în această săptămână, până pe 18 iunie, cu o selecţie de spectacole valoroase pentru spaţiul teatral românesc, o expoziţie de costume elisabetane şi un atelier special de scenografie pentru tinerii buzoieni.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2022

Aplauzele încă răsună seară de seară în Teatrul „George Ciprian” din Buzău, iar activitățile cu specific teatral sunt în toi. Publicul buzoian așteaptă cu nerăbdare reprezentațiile semnate de Răzvan Mazilu, Cristian Ban, Sânziana Stoican și Radu Iacoban. Spectacolele care urmează să fie vizionate în cadrul festivalului aparțin de instituții teatrale importante, precum Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Toma  Caragiu” Ploiești și Teatrul EXCELSIOR București.

În foaierul teatrului, o expoziție permanentă de costume elisabetane, „Shakespeare in love”, îi întâmpină, cu eleganță și materiale sofisticate, pe spectatori. Curatorul și coordonatorul acestei expoziții este scenografa prof.univ.dr. Ștefania Cenean, totodată membră a juriului festivalului. Tot la intrarea în teatru, este plasat și un stand de carte de teatru publicată la Fundația Culturală „Camil Petrescu”.

În același timp, elevii din Buzău au prilejul de a experimenta confecționarea de costume în cadrul atelierelor de scenografie aflate sub coordonarea scenografei prof.univ.dr. Ștefania Cenean, asistată de studenții Departamentului de Scenografie, Facultatea de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. Acest workshop se desfășoară pe durata a patru zile, urmând să se concluzioneze vineri, pe 17 iunie. Întâlnirea tinerilor cu creația de costume are loc la Teatrul „George Ciprian” Buzău, într-o atmosferă de lucru armonioasă, menită să le facă adolescenților buzoieni cunoștință cu meșteșugul și arta scenografiei.

 

Despre atelier, prof.univ.dr. Ștefania Cenean:

„Ne bucurăm să fim la Buzău cu un eveniment foarte frumos pe care l-am realizat în cadrul Departamentului de Scenografie, Facultatea de Teatru, UNATC, expoziția de costume elisabetane. În cadrul acestei expoziții, avem și un workshop, în care ne propunem să antrenăm câțiva tineri doritori să afle tainele costumului de teatru. Bineînțeles că materialele utilizate vor fi alese într-un mod nonconformist, stimulându-le imaginația și creativitatea. Costumele vor fi din hârtie, acest tip de alegere a materialului fiind atipic pentru costumul de teatru. Pe scurt, este un fel de joacă creativă pentru tinerii de la Buzău, cu vârste între 14 și 19 ani, din clasa a 8-a până în a 12-a. După prima zi de workshop, simt că sunt chiar bucuroși și doritori să continue cele patru zile de workshop.”

Nu ratați ultimele zile ale Festivalului!

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

12
/08
/22

ICR New York și Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulți ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Pe 13 şi 14 august, bucureştenii şi turiştii sunt aşteptaţi în ultimul weekend pietonal al verii la „Străzi deschise” cu plimbări urbane şi noi activităţi recreative pe Calea Victoriei şi activităţi sportive pe şoseaua Kiseleff.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

12
/08
/22

Ediția aniversară a Galei Tânărului Actor HOP – program al UNITER aflat sub direcția artistică a coregrafului și regizorului RĂZVAN MAZILU – se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, în perioada 25-27 august 2022.