Ediția 17 a Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU, la jumătate de drum
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-17-a-festivalului-buzau-iubeste-teatru-la-jumatate-de-drum/

Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU se desfăşoară în această săptămână, până pe 18 iunie, cu o selecţie de spectacole valoroase pentru spaţiul teatral românesc, o expoziţie de costume elisabetane şi un atelier special de scenografie pentru tinerii buzoieni.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2022

Aplauzele încă răsună seară de seară în Teatrul „George Ciprian” din Buzău, iar activitățile cu specific teatral sunt în toi. Publicul buzoian așteaptă cu nerăbdare reprezentațiile semnate de Răzvan Mazilu, Cristian Ban, Sânziana Stoican și Radu Iacoban. Spectacolele care urmează să fie vizionate în cadrul festivalului aparțin de instituții teatrale importante, precum Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Toma  Caragiu” Ploiești și Teatrul EXCELSIOR București.

În foaierul teatrului, o expoziție permanentă de costume elisabetane, „Shakespeare in love”, îi întâmpină, cu eleganță și materiale sofisticate, pe spectatori. Curatorul și coordonatorul acestei expoziții este scenografa prof.univ.dr. Ștefania Cenean, totodată membră a juriului festivalului. Tot la intrarea în teatru, este plasat și un stand de carte de teatru publicată la Fundația Culturală „Camil Petrescu”.

În același timp, elevii din Buzău au prilejul de a experimenta confecționarea de costume în cadrul atelierelor de scenografie aflate sub coordonarea scenografei prof.univ.dr. Ștefania Cenean, asistată de studenții Departamentului de Scenografie, Facultatea de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. Acest workshop se desfășoară pe durata a patru zile, urmând să se concluzioneze vineri, pe 17 iunie. Întâlnirea tinerilor cu creația de costume are loc la Teatrul „George Ciprian” Buzău, într-o atmosferă de lucru armonioasă, menită să le facă adolescenților buzoieni cunoștință cu meșteșugul și arta scenografiei.

 

Despre atelier, prof.univ.dr. Ștefania Cenean:

„Ne bucurăm să fim la Buzău cu un eveniment foarte frumos pe care l-am realizat în cadrul Departamentului de Scenografie, Facultatea de Teatru, UNATC, expoziția de costume elisabetane. În cadrul acestei expoziții, avem și un workshop, în care ne propunem să antrenăm câțiva tineri doritori să afle tainele costumului de teatru. Bineînțeles că materialele utilizate vor fi alese într-un mod nonconformist, stimulându-le imaginația și creativitatea. Costumele vor fi din hârtie, acest tip de alegere a materialului fiind atipic pentru costumul de teatru. Pe scurt, este un fel de joacă creativă pentru tinerii de la Buzău, cu vârste între 14 și 19 ani, din clasa a 8-a până în a 12-a. După prima zi de workshop, simt că sunt chiar bucuroși și doritori să continue cele patru zile de workshop.”

Nu ratați ultimele zile ale Festivalului!

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.