Ediția a 23-a a Festivalului Filmului European – la final!
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-a-23-a-a-festivalului-filmului-european-la-final/

Festivalul Filmului European s-a încheiat duminică, după o ediţie în premieră în afara graniţelor Uniunii Europene, la Chişinău şi în patru oraşe din România.

Un articol de Liliana Matei|3 iulie 2019

23.FFE s-a desfășurat la București (11 – 23 iunie, în 13 cinematografe și spații alternative), la Chișinău (Cinematograful Odeon, 21-23.06), Râmnicu Vâlcea (Cinema Geo Saizescu, 21-23.06), Tîrgu-Mureș (Cinematograful Arta, 21-23.06) și Sibiu (Centrul Cultural Ion Besoiu, 28-30.06) și a atras 7 000 de spectatori.

Pe lângă proiecțiile celor 58 de filme din 28 de țări, 23.FFE a oferit spectatorilor teatru și muzică, ateliere, întâlniri și lansări de carte. Evenimentele conexe au prilejuit întâlniri și discuții cu cineaști și actori, master-class de film experimental, ateliere de educație cinematografică pentru profesori, elevi de liceu și de gimnaziu, cine-concerte cu Foley’Ala și EYOT (Serbia), lansarea volumului bilingv Iosif Demian. Note de autor și a Blu-ray-ului Baloane de curcubeu.

Au fost prezenți la București și Chișinău cineaști și alți oameni de cultură, care au ajutat publicul să „ia pulsul Europei”, în completarea vizionării filmelor, răspunzându-le la întrebări sau încurajându-i să își pună întrebări. Astfel, ne-am bucurat să îi avem alături pe regizorii Iosif Demian, Tudor Giurgiu, Adi Voicu, Emanuel Pârvu, Adina Dulcu, Mihai Pîrcălabu, Gheorghe Preda, Dario Bischofberger, Alecu Deleu, Mihai Nichiforeac, Pavo Marinković, Rouzbeh Rashidi, actorii Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Adrian Titieni, Cecilia Stassi, scriitorul și scenaristul Marin Mălaicu-Hondrari și alții oameni din domeniul cinematografiei: Dan Burlac (directorul programului Romanian Short Waves), Laura Baron (monteur, producător), Alexander Dumreicher-Ivanceanu (producător), Annamaria Lodato (Arte), Dan Mircea Duță (filmolog), Ileana Bîrsan (critic de film).

Organizat în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, Festivalul a inclus o secțiune dedicată filmelor LUX (cu sprijinul Biroului Parlamentului European, prezentând cele trei filme finaliste ale Premiului LUX 2018 al Parlamentului European). Celelalte secțiuni speciale ale FFE au oferit filme reprezentative pentru cinematografia din Republica Moldova, filme documentare propuse de canalul ARTE, filme clasice, restaurate, o colecție de filme despre viața în Germania de Est, dedicată marcării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, precum și prima retrospectivă în România a filmelor ultimului visător, Bernardo Bertolucci, marele cineast italian dispărut anul trecut.

FFE a stat și sub semnul sinergiilor film – teatru. Cea de-a 23-a ediție a debutat la Teatrul Național București cu un moment-surpriză susținut de actorii Ion Caramitru și Horațiu Mălăele și a inclus în program și spectacole de teatru, astfel încât spectatorii să poată face comparația între viziunea filmului și a teatrului asupra aceluiași text: Persona și Psycho. Doi mari actori de film și teatru, Dorina Lazăr și Horațiu Mălăele, au fost omagiați cu Premii de Excelență.

Premiul Publicului a mers către Sper să mori data viitoare 🙂 / I Hope You’ll Die Next Time 🙂 (Ungaria, 2018), al regizorului maghiar Mihály Schwechtje. Premiul este onorific, de popularitate, acordat filmului care întruneşte cele mai multe voturi online din partea cinefililor.

În 2019, am avut un număr record de zile de festival (20!) şi de spectacole de film. Bucureştenii au rezistat cu brio celor aproape 6 ore de Novecento, saga epică a maestrului Bertolucci, proiectată pentru prima dată pe un mare ecran românesc. La Chişinău, un public entuziasmat a aplaudat „double bill”-ul Persona, filmul şi piesa de teatru. Prietenii şi admiratorii lui Tudor Caranfil s-au întâlnit ca să-l omagieze cu recunoştinţă şi mult dor la proiecţia capodoperei mute, Vântul, reorchestrată inspirat de trupa Foley Ala, iar amatorii de literatură înaltă şi de cinema de calitate au asistat la o închidere cu reverberaţii de gong shakesperian. Am încercat şi, cred, am reuşit, să avem o selecţie densă, dar variată, care să ostoiască toate gusturile cinefilului modern: de la cele mai populare (comedii), la cele mai pretenţioase, mai inclasabile şi mai bizare (thrillere, experimentale, horrror-fantastice). Nu ne-am adresat doar iubitorilor de cinema evazionist, ci şi celor care vor să privească realitatea în faţă şi să recapituleze momentele istorice ale ultimilor 30 de ani sau amatorilor de teatru, muzică şi pictură. Mi-am dorit să-i redau cinemaului acea sclipire de „artă a tuturor artelor”, a subliniat Anca Grădinariu, directorul artistic al FFE.23.

Spotul de promovare 23.FFE poate fi vizionat aici, iar un scurt rezumat al galei de deschidere este disponibil aici.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și al Uniunii Cineaștilor din Romania, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale ale ţărilor europene.

 

05
/03
/15

Costumele personajelor principale din filmul “AFERIM!”, regizat de Radu Jude, pot fi văzute începând de astăzi la AFI Palace Cotroceni din București (strada Vasile Milea nr 4). Realizate de designerul Dana Păpăruz, costumele reproduc în totalitate straiele secolului XIX.

05
/03
/15

Documentarul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, va fi proiectat în premieră nord-americană la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tribeca de la New York, în secţiunea Viewpoints, care, anul acesta, se concentrează pe tema identităţii.

05
/03
/15

Zilele Femeii Cineast, un eveniment realizat anul acesta în colaborare cu Ambasada Belgiei și Uniunea Cineaștilor din România, va avea loc în perioada 6-8 martie, la Cinema Studio, în București,.

04
/03
/15

Întotdeauna am crezut că numai bărbaţii pot scrie scenarii pentru filmele de ficţiune cu secvenţe erotice, dar m-am convins că femeile au mai multă imaginaţie. Curiozitatea mea impulsivă m-a împins spre sala de cinematograf, ca să înţeleg de ce isteria succesului unei banale cărţi cu subiect erotic, scrisă de o femeie, a acaparat mintea omului de rând, şi între timp a devenit film de mare succes.

04
/03
/15

CRONICĂ DE FILM A venit fără avertisment și riscă să ia pe nepregătite o bună parte a publicului. Și asta pentru că „Aferim!”, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude, nu este deloc reconstituirea istorică la care se vor fi așteptat unii.

03
/03
/15

Producţia Warner Bros. Pictures „Focus” redă pe marile ecrane povestea lui Nicky (Will Smith), un maestru al escrocheriilor, pentru care viaţa devine şi mai complicată atunci când o întâlneşte pe superba Jess (Margot Robbie), o novice ambiţioasă în ale înşelăciunii.

01
/03
/15

Gina Patrichi, Silvia Popovici, George Motoi, Amza Pellea, Costel Constantin, Dan Nuţu, Tora Vasilescu, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu şi mulţi alţi actori îndrăgiţi vor putea fi revăzuţi, astăzi, în trei filme importante ale cinematografiei româneşti, la duminica "Duminica filmului românesc".