Ediție specială „Destine ca-n filme” dedicată lui Victor Socaciu, la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/editie-speciala-destine-ca-n-filme-dedicata-lui-victor-socaciu-la-tvr2/

Marţi, 27 decembrie, ne amintim de Victor Socaciu şi facem o incursiune în universul artistului care ne-a părăsit prea devreme, la casa din Cornu, acolo unde chitara lui a devenit altar. De la ora 20:00, în exclusivitate, la TVR2.

Un articol de Petre Ivan|22 decembrie 2022

„Victor Socaciu este cel mai profund dintre cântăreţii noului val, cel mai cald, cel mai interesant, cel mai interiorizat”, spunea Adrian Păunescu la debutul unuia dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi interpreţi de muzică folk.

În urmă cu un an, pe 27 decembrie 2021, lumea muzicii pierdea unul dintre reprezentanţii de seamă, care prin melodiile lui a bucurat generaţii de adolescenţi. Considerat unul dintre corifeii muzicii folk, Victor Socaciu s-a afirmat alături de Cenaclul „Flacăra”. După Revoluţie, artistul braşovean a continuat să lanseze cântece şi discuri de succes, iar în paralel a fondat şi organizat cel mai important festival al genului – „Om bun”. Intrat în politică, a fost la originea multor legiferări în domeniul culturii (a propus, în 2010, instituirea datei de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale).

În ediţia „In Memoriam Victor Socaciu”, de marţi, 27 decembrie, de la ora 20:00, realizatoarei Iuliana Marciuc i se alătură Brânduşa Socaciu, soţia artistului, Marina Almăşan, Andrei Păunescu, diplomatul Lilian Zamfiroiu şi doctorul Mircea Penescu. Cu ajutorul Arhivei Multimedia TVR, vom reasculta melodii, dar şi mărturii ale celor care i-au fost apropiaţi.

„Pentru Victor Socaciu, poetul Adrian Păunescu a cerut singura audienţă la Elena Ceauşescu din viaţa lui. Povestea a avut loc în anii 80. Victor Socaciu terminase facultatea şi fusese repartizat într-o fabrică din Calafat, unde era mai mult în şomaj tehnic. Audienţa la Elena Ceauşescu a fost ca să poată să-l aducă la Bucureşti şi nu oriunde, ci redactor la Televiziunea Română. Mai târziu, cei doi s-au certat şi nu au mai vorbit timp de 16 ani”, îşi aminteşte Andrei Păunescu.

Este privilegiul unui artist de valoare ca muzica să rămână în sufletele celor care l-au apreciat. La „Destine ca-n filme” îl vom cunoaşte mai bine pe artistul Victor Socaciu, prin intermediul acelora care l-au iubit, al prietenilor şi colegilor săi. „Era colaborator al „Ceaiului de la ora 5″ şi mi-a adus o casetă. M-a întrebat: „Ai ascultat vreodată cântecele mele?”. I-am mărturisit că auzisem doar pe cele de la radio. Am ascultat caseta acasă şi mi-a „picat sufletul” pe „Ceasul iubirii”. M-am gândit, Doamne, ce special trebuie să fie omul care a scris un asemenea cântec de dragoste, superb”, îşi aminteşte Marina Almăşan.

Citiţi şi:
30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.