Ediţii speciale ale „Serii de operă“, cu Cecilia Bartoli şi Maria Slătinaru Nistor protagoniste
https://www.ziarulmetropolis.ro/editii-speciale-ale-serii-de-opera-cu-cecilia-bartoli-si-maria-slatinaru-nistor-protagoniste/

Pe 18 şi pe 21 mai va avea loc prima audiţie absolută a celui mai nou CD al celebrei mezzosoprane Cecilia Bartoli, dar şi aniversarea sopranei Maria Slătinaru Nistor, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX.

Un articol de Andrada Văsii|15 mai 2013

Pe 18 și pe 21 mai va avea loc prima audiţie absolută a celui mai nou CD al celebrei mezzosoprane Cecilia Bartoli, dar şi aniversarea sopranei Maria Slătinaru Nistor, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX.

Două ediţii speciale ale emisiunii „Seara de operă“ realizate de Luminiţa Arvunescu.

Norma cu Cecilia Bartoli

În avanpremiera lansării oficiale, programate în 20 mai, la Radio România Muzical poate fi ascultat cel mai nou album al mezzosopranei Cecilia Bartoli (foto sus): opera „Norma“ de Vincenzo Bellini, o înregistrare ce-şi propune să reconstituie cum suna această lucrare la premiera ei din 1831.

Alături de binecunoscuta cântăreaţă italiană, una dintre cele mai bine vândute şi mai de succes personalităţi ale teatrului liric din prezent, se află o garnitură de solişti din care face parte şi mezzosoprana română Liliana Nikiteanu, actualmente stabilită la Zürich.

Albumul poate fi ascultat integral la Radio România Muzical (preluat şi de Radio România Cultural) sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, însoţit de un interviu acordat de Cecilia Bartoli Luminiţei Arvunescu în anul 1996.

Albumul va fi disponibil şi în România, în magazinele sau pe site-urile de specialitate.

Versiunea prezentată pe disc va fi pusă în scenă la Salzburg, în 17 şi 19 mai 2013, Cecilia Bartoli fiind şi directoarea festivalului de primăvară de la Salzburg.

Maria Slătinaru Nistor – 75 de ani

În 25 mai, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX, soprana Maria Slătinaru Nistor împlineşte 75 ani, prilej pentru o nouă ediţie specială a emisiunii „Seara de operă“. Marţi, 21 mai, de la ora 19.30, Maria Slătinaru Nistor va dialoga cu Luminiţa Arvunescu – un eveniment transmis în direct de Radio România Muzical, dar şi în format audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Cu această ocazie, vor fi difuzate şi înregistrările Mariei Slătinaru Nistor, păstrate în Fonoteca Radio România.

Emisiunea va fi reluată sâmbătă, 25 mai 2013, de la ora 19.00, chiar în ziua aniversării sopranei.

Foto credit: Radio România Muzical

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.