Ediţii speciale ale „Serii de operă“, cu Cecilia Bartoli şi Maria Slătinaru Nistor protagoniste
https://www.ziarulmetropolis.ro/editii-speciale-ale-serii-de-opera-cu-cecilia-bartoli-si-maria-slatinaru-nistor-protagoniste/

Pe 18 şi pe 21 mai va avea loc prima audiţie absolută a celui mai nou CD al celebrei mezzosoprane Cecilia Bartoli, dar şi aniversarea sopranei Maria Slătinaru Nistor, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX.

Un articol de Andrada Văsii|15 mai 2013

Pe 18 și pe 21 mai va avea loc prima audiţie absolută a celui mai nou CD al celebrei mezzosoprane Cecilia Bartoli, dar şi aniversarea sopranei Maria Slătinaru Nistor, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX.

Două ediţii speciale ale emisiunii „Seara de operă“ realizate de Luminiţa Arvunescu.

Norma cu Cecilia Bartoli

În avanpremiera lansării oficiale, programate în 20 mai, la Radio România Muzical poate fi ascultat cel mai nou album al mezzosopranei Cecilia Bartoli (foto sus): opera „Norma“ de Vincenzo Bellini, o înregistrare ce-şi propune să reconstituie cum suna această lucrare la premiera ei din 1831.

Alături de binecunoscuta cântăreaţă italiană, una dintre cele mai bine vândute şi mai de succes personalităţi ale teatrului liric din prezent, se află o garnitură de solişti din care face parte şi mezzosoprana română Liliana Nikiteanu, actualmente stabilită la Zürich.

Albumul poate fi ascultat integral la Radio România Muzical (preluat şi de Radio România Cultural) sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, însoţit de un interviu acordat de Cecilia Bartoli Luminiţei Arvunescu în anul 1996.

Albumul va fi disponibil şi în România, în magazinele sau pe site-urile de specialitate.

Versiunea prezentată pe disc va fi pusă în scenă la Salzburg, în 17 şi 19 mai 2013, Cecilia Bartoli fiind şi directoarea festivalului de primăvară de la Salzburg.

Maria Slătinaru Nistor – 75 de ani

În 25 mai, una dintre cele mai importante voci româneşti ale secolului XX, soprana Maria Slătinaru Nistor împlineşte 75 ani, prilej pentru o nouă ediţie specială a emisiunii „Seara de operă“. Marţi, 21 mai, de la ora 19.30, Maria Slătinaru Nistor va dialoga cu Luminiţa Arvunescu – un eveniment transmis în direct de Radio România Muzical, dar şi în format audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Cu această ocazie, vor fi difuzate şi înregistrările Mariei Slătinaru Nistor, păstrate în Fonoteca Radio România.

Emisiunea va fi reluată sâmbătă, 25 mai 2013, de la ora 19.00, chiar în ziua aniversării sopranei.

Foto credit: Radio România Muzical

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.