Editura Nemira aniversează 30 de ani de la înființare pe 22 iulie 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/editura-nemira-aniverseaza-30-de-ani-de-la-infiintare/

În 1991, când societatea de-abia se trezea la viaţa în libertate de după Revoluţie, Valentin Nicolau a avut curajul să intre pe piaţa editorială din România cu o editură privată: Nemira, numită după un munte din Carpaţii Orientali.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2021

Prima carte publicată a fost clasicul Monte Cassino, de Sven Hassel, și s-a vândut în sute de mii de exemplare, mai multe decât putea visa. Urcarea muntelului metaforic începea.

Misiunea de atunci și de acum este să aducem povești puternice și idei provocatoare, să traducem cei mai populari și curajoși scriitori din lume, să promovăm generațiile noi de scriitori români. TOTUL SUB ACEEAȘI LINIE ROȘIE: PLĂCEREA LECTURII. Deoarece credem cu tărie că literatura și educația modelează vieți, că libertatea de gândire și empatia sunt soluțiile pentru un viitor mai bun.

Nemira s-a consacrat pe piață cu primele cărți clasice de science fiction traduse în română: Visează androizii oi electrice, de Philip K Dick și seria Dune, de Frank Herbert, primele romane de Stephen King publicate în română, care au introdus generații întregi în aceste genuri care deschide mintea spre toate posibilitățile universului.

În paralel, Nemira a publicat mari autori străini foarte diverși precum John Kennedy Toole, Paulo Coelho sau Pascal Bruckner, iar astăzi, în colecțiile Babel și Damen Tango, sunt publicați autori premiați din toată lumea precum: Julian Barnes, Jhumpa Lahiri, Dinah Jefferies, Tahar Ben Jelloun, Margaret Atwood și mulți alții.

Încă din 1994, Nemira a publicat și autori români, debutați aici și apoi consacrați cultural, ca Horia Roman Patapievici, Ioan Petru Culianu, Radu Aldulescu și mulți ani. Direcție continuată de-a lungul timpului și consolidată cu două colecții dedicate, n’autor pentru proză și Vorpal pentru poezie.

Până în anii 2000, Nemira avea mai multe direcții editoriale care răspundeau pasiunii pentru lectură a cititorilor de toate vârstele, inclusiv pentru cei mici cu editura Nemi pentru copii, unde publică scriitori străini consacrați și scriitori români precum Cristina Andone sau Simona Antonescu.

În 2009, Nemira a fost prima editură care a lansat ebooks în limba română pe piața din România.

În 2018, direcția editorială science fiction, fantasy și thriller e introdusă sub umbrela imprintului Armada, unde sunt publicați cei mai importanți scriitori ai momentului: George R.R. Martin, Stephen King, Suzanne Collins, Andrzej Sapkowski sau Diana Gabaldon sau clasici precum Frații Strugațki sau Arthur C. Clarke.

Prin colecția Yorick de arte ale spectacolului, Nemira a publicat în premieră în limba română cărți esențiale precum Munca actorului cu sine însuși, de Konstantin Stanislavski, Sculptând în timp, de Andrei Takovski sau biografiile lui Michael Caine, Anthony Quinn, Charlie Chaplin. Iar în imprintul Orion de nonficțiune, lansat în 2021, apar nume precum Matt Haig, Joe Biden, Paul Kalanithi, Alberto Manguel sau Helen Macdonald.
Povestea Nemira nu înseamnă doar viziunea editorială și munca întregii echipe, cealaltă jumătate a poveștii e țesută în fiecare zi de cititorii noștri, strânși în comunitățile din grupurile de social media, de la care primim mereu impresii de lectură, poze, întrebări. Interacțiunea dintre editură și cititorii săi, prin intermediul cărților, completează o poveste de 30 de ani și ne oferă speranță pentru următorii 30 de ani în care ne propunem să îi ținem aproape și să îi surprindem constant.

De aceea în ultimii ani, Nemira a desfășurat multe campanii pentru cititori și lectură: campania video de încurajare a lecturii „Hai, citește”, Bursa de cititor Nemira (cărți pe viață pentru elevi), campania „Prima mea carte”, podcastul Books are magic și multe altele.

Le mulțumim cititorilor că ne sunt aproape și le promitem să le fim alături încă 30 de ani de acum înainte, aducând în viețile lor plăcerea lecturii.

 

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.