Editura Nemira lansează „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide”, de Rachel Louise Snyder
https://www.ziarulmetropolis.ro/editura-nemira-lanseaza-vanatai-ascunse-ce-nu-stii-despre-violenta-domestica-te-poate-ucide-de-rachel-louise-snyder/

Editura Nemira lansează „Vânătăi ascunse: Ce nu ştii despre violenţa domestică te poate ucide”, cartea jurnalistei Rachel Louise Snyder despre fenomenul „terorismului intim“ şi extinderea violenţei domestice în SUA.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2020

Volumul include studii de caz, analize și portrete, istorii personale și miturile care înconjoară această temă în discursul public: transformarea victimei în vinovat, violența recurentă la agresori, ideea că violența domestică e o chestiune tabu. Printr-o cercetare aprofundată a mărturiilor adunate de la victime, de la agresori, de la oamenii legii și de la diverse ONG-uri, Snyder ajunge la rădăcina violenței domestice și la consecințele ei indiscutabile pentru întreaga societate și face cunoscuți pașii necesari pentru a o reduce cu adevărat.

Vânătăi ascunse a fost recompensată cu Helen Bernstein Book Award, Lukas Work-in-Progress Award de la Columbia School of Journalism și Harvard’s Nieman Foundation, și a fost finalistă la unele dintre cele mai prestigioase premii pentru non-ficțiune: National Book Award Circle, Los Angeles Times Book Prize, Aba Silver Gavel Award, Kirkus Prize.

Un reportaj terifiant și curajos de pe frontul de război din granițele noastre.” Andrew Solomon

Un studiu fundamental care explică de ce căminul propriu e cel mai periculos loc pentru o femeie.” Eve Ensler

Cu ocazia publicării acestei cărți, editura Nemira derulează alături de Fundația Anais o campanie de informare și sensibilizare pe subiectul violenței domestice, în contextul în care România se situează pe locul 14 în statistica țărilor europene cu cea mai mare incidență de cazuri de violență domestică și, conform statisticilor oficiale ale Poliției Române, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său cel puțin o dată în viață (Studiul FRA, 2014).

Cărțile informează, educă empatia, stârnesc discuții. Încurajăm cititorii să fie conștienți de problemele celor vulnerabili din jur, să se implice, să ajute, să vorbească, să nu se teamă să ceară ajutor și astfel, mai puține vănătăi vor rămâne invizibile.

Cartea jurnalistei Rachel Louise Snyder demontează multe mituri care înconjoară violenţa domestică şi ne dezvăluie un fenomen prea puţin cunoscut în toată amploarea lui, atât la noi în ţară, cât şi în toată lumea. În România violenţa domestică este ignorată de multe ori şi nu se ştie cu exactitate câte femei şi copii îi cad pradă în fiecare an. Terorismul intim, cum îl mai numeşte autoarea poate lua multe forme şi este o temă asupra căreia trebuie să ne informăm pentru a ne ajuta pe noi şi pe cei din jurul nostru.” Ana Nicolau, director general al editurii Nemira.

Rachel Louise Snyder este o jurnalistă de renume care a călătorit în peste 50 de țări ca să strângă documente despre probleme legate de drepturile omului. A locuit șase ani la Phnom-Penh, în Cambodgia, înainte să se stabilească la Washington. În ultimii zece ani, a scris numeroase articole despre violența domestică în publicații prestigioase precum New York Times, New Yorker, Slate, Salon, Huffington Post, The Washington Post, Chicago Tribune, New Republic și altele. Acum este profesor asociat de Creative Writing la American University în Washington. Este autoarea cărților: Fugitive Denim: A Moving Story of People and Pants in the Borderless World of Global Trade, What We’ve Lost is Nothing și Vânătăi ascunse: ce nu știi despre violența domestică te poate ucide.

Fundația Anais activează pentru combaterea violenței împotriva femeilor oferind servicii pentru protecția și asistența victimelor violenței domestice, inclusiv protecția minorului și a vârstnicului în fața violenței. Serviciile sociale oferite în cadrul Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței domestice sunt: consiliere și îndrumare socială, consiliere juridică cu privire la drepturile acestora și în vederea obținerii unui ordin de protecție, asistare/reprezentare în fața instanței de judecată în vederea obținerii ordinului de protecție, consiliere psihologică individuală și grupuri de suport.

Foto: Don Rutledge, Editura Nemira.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.