Editura Polirom aduce 1.000 de titluri la Gaudeamus
https://www.ziarulmetropolis.ro/editura-polirom-aduce-1000-de-titluri-la-gaudeamus/

Editura Polirom va participa alături de editura Cartea Românească la cea de-a XX-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus (20-24 noiembrie 2013) cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (cărţi la 10 lei).

Un articol de Andrada Văsii|18 noiembrie 2013

Editura Polirom va participa alături de editura Cartea Românească la cea de-a XX-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus (20-24 noiembrie 2013) cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (cărţi la 10 lei), dar şi cu pachete promoţionale accesibile publicului larg (30-40% reducere).

39 de noi titluri vor fi lansate la această ediţie Gaudeamus (35 de evenimente), la standul editurilor, dar şi la Standul Dacia sau Bursa de contacte, din cadrul Complexului Romexpo Bucureşti.

Cititorii pasionaţi de memorialistică vor putea găsi la standul de la Editura Polirom primele două titluri din noua colecţie Polirom, „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”, un proiect editorial inedit, ce reuneşte jurnale, memorii şi autobiografii de ieri şi de azi, cărţi rare redate publicului după multă vreme, cărţi consacrate, care şi-au câştigat deja o faimă binemeritată, ori texte inedite.

Este vorba despre volumul Amintiri de la Junimea din Iaşi, de George Panu, mărturii ce dovedesc intuiţie de gazetar experimentat şi captivează cititorul prin farmecul relatării şi detalii mai puţin cunoscute din istoria grupării, precum şi de Jurnalul eseistei şi traducătoarei Alice Voinescu, în paginile căruia îi puteţi întâlni pe Nicolae Iorga, George Enescu, Regina Maria, Gala Galaction, Marietta Sadova, dar şi pe André Gide, Roger Martin du Gard, Paul Langevin, François Mauriac sau Ernst Robert Curtius.

Adriana Babeţi, critic literar şi unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, vă propune o incursiune fascinantă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce porneşte din Antichitate şi ajunge până în secolul XXI, o poveste fascinantă avându-le ca protagoniste pe amazoane, femei de stirpe zeiască, după unii, fiinţe cât se poate de pământene, după alţii.

Vă puteţi întâlni cu Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar şi Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnişoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo şi Lisbeth Salander în volumul Amazoanele. O poveste (proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional), apărut de curând în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom.

Noi titluri apărute în Seriile de autor Polirom vor fi prezentate la standul de la Editura Polirom: Filosofii paralele, de Marta Petreu, un volum despre filosofia şi cultura românească, ce cuprinde dintr-o singură privire şi raiul ţiganilor lui Budai-Deleanu, şi infernul comunist prin care a fost constrâns să treacă Blaga în ultimii ani ai vieţii sale; Legături de sânge. Povestea Ioanei, de Aurora Liiceanu, un tablou realist al vieţii în închisoare, un volum în care autoarea încearcă să stabilească dacă există un „cod genetic” al criminalilor sau dacă faptele acestora sunt rezultatul educaţiei şi al conjuncturii.

Editura Polirom şi cărţi bune la Gaudeamus 

De neratat este şi întâlnirea cu profesorul Paul Cornea, prilejuită de lansarea volumului Ce-a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache, despre care Eugen Negrici notează: „Prin bogăţia excepţională a informaţiilor şi cantitatea impresionantă de viaţă, oferă o şansă şi celor care nu au avut parte la vreme de înţelepciunea, cordialitatea şi magia prezenţei Profesorului nostru.”

Cristian Tudor Popescu va lansa la Gaudeamus o nouă carte, Filmar (colecţia „Ego. Publicistică”), un volum ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora.

Actorul Mircea Diaconu va lansa la standul Polirom un roman emoţionant despre copilărie, La noi, când vine iarna, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”, şi în ediţie digitală. Un roman cu unchi şi mătuşi, cu bunici şi vecini – unii îngeri protectori, alţii demoni cu chip uman –, în care un suflet inocent ne arată că binele din oameni poate învinge şi în cele mai întunecate vremuri.

Varujan Vosganian, autorul romanului Cartea şoaptelor (tradus deja în numeroase limbi, considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean), lansează Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (Fiction Ltd.), un volum care ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut.

Editura Polirom

Noutăţile de la Editura Polirom 

„Omul contemporan, devenit un mutant genetic al societăţii de consum, este mai mult decît obsedat de începuturi, el are o foame de începuturi.” Acesta este punctul de plecare al celui mai recent roman semnat de Matei Vişniec, Negustorul de începuturi de roman, apărut în colecţia „Proză” a Editurii Cartea Românească, şi în ediţie digitală, ce va fi lansat, de asemenea, la Gaudeamus 2013.

Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut (colecţia „Ego. Proză”), de Tatiana Niculescu Bran, o incursiune ameţitoare în istoria personală şi în cea colectivă, un roman în care Generaţia pierdută a Basarabiei interbelice se întâlneşte cu generaţia Pink Floyd a României comuniste, va fi, de asemenea, lansat la Gaudeamus 2013.

Dacă iubiţi proza scurtă, Editura Polirom vă propune pentru această ediţie a târgului 40 de texte de o mare varietate stilistică scrise de 23 de autori, cele mai bune povestiri ale celor mai buni autori de proză scurtă din anii 2000. Este vorba despre antologia Best of: proza scurtă a anilor 2000, coordonată de Marius Chivu, disponibilă şi în ediţie digitală.

Patru cărţi-eveniment din colecţia „Biblioteca Polirom” vor fi lansate la această ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus: Teatrul lui Sabbath, de Philip Roth, un roman excepţional, câştigător al National Book Award for Fiction 1995, tradus din limba engleză de Iulia Gorzo; O femeie iubită, cel mai recent roman al scriitorului francez Andreï Makine, traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu; Cevdet Bey şi fiii săi, de Orhan Pamuk, traducere din limba turcă şi note de Luminiţa Munteanu, un roman ce acoperă viaţa a trei generaţii, de la începutul secolului XX şi pînă în zilele noastre, şi îşi desfăşoară istoria alături de întâmplări ce au marcat viaţa mai mult sau mai puţin necunoscută a Turciei; Tzukuru Tazaki cel lipsit de culoare şi anii săi de pelerinaj, un roman fermecător despre memorie, prietenie şi iubire, marca Haruki Murakami, traducere din limba japoneză de Florin Oprina.

Foto credit: Editura Polirom

22
/03
/16

Peste aproximativ o săptămână, debutează ediţia de primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. De miercuri, 30 martie, până duminică, 3 aprilie, cele mai însemnate edituri autohtone îşi aşteaptă vizitatorii la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi. 

22
/03
/16

Editura RAO anunţă apariţia volumului ,,Grace. Biografia”, de Thilo Wydra, un tribut adus lui Grace Kelly, actriţă de succes, câştigătoare a unui premiu Oscar, devenită prinţesă prin căsătoria cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco.

21
/03
/16

Mă văd aievea aruncându-mă în adâncul internetului, călătorind, cine poate şti cum, prin neştiutele servere ale Domnului, până la prietenul meu virtual T.O. Bobe. Mă văd aievea ieşind din computerul dumnealui personal, luându-l de guler şi plesnindu-l cu două palme - blând, dar ferm, amical, dar răsunător. I-aş spune, dând în el, întocmai aceste cuvinte: de ce nu mai publici, mă nenorocitule, poezie?

20
/03
/16

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitați la cea de-a 123-a ediție a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) și al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

19
/03
/16

„O istorie a Tibetului” de Sam van Schaik, cel mai nou titlul al colecției Historia a Editurii Polirom, propune o incursiune în poveștile unui tărâm misterios al lumii, care continuă să fascineze.

17
/03
/16

Miercuri, 23 martie, de la ora 19.00, editura Nemira lansează în cadrul Întâlnirilor Yorick cartea De ce râdem la teatru. O explorare practică a comediei fizice, scrisă de multi-premiatul regizor John Wright. Evenimentul are loc la ceainăria Serendipity, de pe strada Dumbrava Roșie, nr. 12 (la câteva minute de mers pe jos de la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu).

17
/03
/16

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu este unul dintre cei mai activi miniştri din Cabinetul Dacian Cioloş. Fost ambasador în Luxemburg, nepot al marelui om de litere Tudor Vianu, profesor universitar consacrat, doctor la Paris  cu o lucrare asupra căreia nu planează suspiciuni de plagiat. Ce caută acest om în Guvernul României?

17
/03
/16

Academicianul şi matematicianul Solomon Marcus a încetat din viață, în această dimineaţă, la Institutul "C. C. Iliescu" din Capitală. Academicianul avea 91 de ani.

16
/03
/16

„În anii '80, în plină dictatură ceaușistă, Umberto Eco a venit la București la lansarea traducerii românești a „Numelui trandafirului”. Întâlnirea a fost secretă, doar cu scriitori selectați atent. Câțiva optzeciști au aflat însă și au încercat, zgomotos, să intre în sală. De teama scandalului (Eco trebuia să apară din clipă-n clipă), la intervenția unui critic important, au fost lăsați și ei la întâlnire. Așa am apucat să-l vedem și să-l auzim pe scriitorul care era pe buzele tuturor în lume”, scrie Mircea Cărtărescu, într-un editorial publicat în numărul din martie al revistei Q Magazine şi intitulat „Un ecou la moartea lui Eco”

15
/03
/16

Editura Nemira lansează prima parte a Trilogiei Balcanice – Marea șansă, scrisă de prozatoarea britanică Olivia Manning. Cartea apare în colecția Babel, coordonată de Dana Ionescu, în traducerea Dianei Stanciu.

15
/03
/16

Florin Iaru, Marius Chivu, Cristian Teodorescu și Dan Pleşa lansează o revistă de proză scurtă. Prima revistă românească de acest fel. Intitulată "iocan", noua revistă se adresează cititorilor şi scriitorilor care doresc să îşi scoată prozele de la sertar şi să le publice. Lansarea acesteia va avea loc la sfârşitul primăverii.

14
/03
/16

Librăria viitorului, una în care oaspeții pot imprima cartea aleasă în câteva minute - premieră în Europa - se va deschide la Paris. Catalogul complet al cărților care pot fi achiziționate în acest mod de la noua librărie poate fi consultat pe tableta electronică înainte de a face comanda.

11
/03
/16

”Mai demult citeam mai mult. Mi-e greu să mă scot din priză. Mi-e greu să închid computerul. Recunosc. Mi-e greu să fug de la repetiţie. Când ajung acasă, de-abia aştept să plonjez într-o carte, dar mi se închid ochii”, spune „librarul de ocazie” Oana Pellea. Actriţa a adăugat, în cadarul evenimentului de la Librăria Bizantină din Capitală, că are un ”maldăr” de cărţi acasă, pe care îşi promite că le va citi într-o zi.

10
/03
/16

Ambasada Israelului în România şi Asociaţia Editorilor din România organizează marţi, 15 martie, începând cu ora 12.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, conferinta de presă prilejuită de ediţia din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediţie la care Israelul este invitat de onoare. „Un prilej excelent pentru publicul român de a cunoaşte mai îndeaproape autori israelieni de renume mondial, cât și de a se familiariza cu nume noi, autori de primă mărime, netraduşi încă în limba română.” (ES Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România)

09
/03
/16

Conform propriilor declaraţii - Memorii, Humanitas, 1991 -, Mircea Eliade s-a născut în urmă cu 109 ani („M-am născut la București, la 9 martie 1907”). Există totuși o notă de subsol a editurii care spune că data reală a nașterii lui Eliade este 28 februarie/13 martie 1907 (s.v.), conform actului de naștere descoperit și publicat de Constantin Popescu-Cadem în Revista de istorie și teorie literară în 1983