Editura UNATC PRESS, prezență artistică la Bookfest 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/editura-unatc-press-prezenta-artistica-la-bookfest-2022/

UNATC PRESS, editura Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internaţional de Carte Bookfest. Prezenţa UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărţii şi autorilor de la Romexpo este un exerciţiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

La standul UNATC PRESS din Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo, iubitorii de teatru și film se vor putea familiariza cu oferta de carte din back-list-ul editurii, prezentată în format digital, precum și cu cele mai recente noutăți.

# stand-instalație care pune în discuție problema întâlnirii cu celălat
UNATC PRESS își propune ca prezența sa la Bookfest 2022 să ia forma unui gest artistic. Astfel, la standul editurii vizitatorii vor avea ocazia să interacționeze cu o instalație creată de studenții programului masteral Interactive Technologies for Performing and Media Arts (ITPMA) din cadrul UNATC, care vorbește despre întâlnirea cu celălalt, o temă atât de actuală, la capătul celor doi ani de izolare pandemică.

//encounter with a stranger, instalația creată de Tudor Dobrescu, Diana Chiru, Constantin Simon și Denis Flueraru la finalul anului trecut, va fi găzduită în cadrul unui stand imaginat special pentru această ocazie de arhitecta Gabi Albu.

# dezbateri
Pornind de la două apariții editoriale UNATC PRESS, vor fi organizate și două dezbateri în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest.

Astfel, duminică, 5 iunie, începând cu ora 12.00, la Cafeneaua Literară, va avea loc dezbaterea cu tema „Modele alternative de infrastructură culturală”, un dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei CONCEPT, una dintre cele mai importante reviste autohtone dedicate cercetării în domeniul artelor spectacolului. La eveniment vor lua parte Mihaela Bețiu, redactorul-șef al revistei, alături de Mihaela Michailov, directoarea Centrului de Cercetare CeArFi din cadrul Departamentului Cercetare Dezvoltare Inovare al UNATC, alături de cercetătoarele Catinca Drăgănescu și Maria Drăghici; moderatoare: Oana Boca Stănescu, coordonatoarea UNATC PRESS.

Tot duminică, 5 iunie, de la ora 13.00, la Scena ARCA, va avea loc o nouă dezbatere, pornind de la volumul Ce este cinematograful? de André Bazin (co-editare UNATC PRESS & Polirom). Organizat sub umbrela tematică „Cinema și literatură: granițe, apropieri, influențe”, evenimentul îi reunește pe Andrei Gorzo, coordonatorul traducerii volumului în limba română, și pe Delia Ungureanu, Conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și Associate Director al Harvard Institute for World Literature. Moderatoare: criticul de film și scenarista Ileana Bîrsan.

# filme
Prezența UNATC PRESS la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest este acompaniată și de o selecție de nouă scurtmetraje realizate de studenții UNATC, nominalizate și premiate la nivel național și internațional. Peliculele care vor putea fi urmărite la Standul Cinema Bookfest de-a lungul desfășurării ediției din acest an a salonului de carte sunt: Despre ce naiba să scriu? (2019 – Matei Monoranu), Firul roșu (2019 – Alexandra Fuscaș), El iubește ochii mei (2019 – Enxhi Rista), Venim pe rând și mergem pe sărite (2020 – Mihnea Toma), Împreună (2020 – Alma Buhagiar), Mezzo forte! (2019 – Eugen Dediu), Cum înalți un zmeu? (2018 – Loránd Gábor),  Contraindicații (2019 – Lucia Chicoș) și Apartamentul X (2020 – Marius Papară).

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).