Efterklang – The Ghost of Piramida, la Cărtureşti Verona
https://www.ziarulmetropolis.ro/efterklang-the-ghost-of-piramida-la-carturesti-verona/

Astăzi, de la ora 19.00, fanii formaţiei daneze Efterklang sunt aşteptaţi în Ceainăria Cărtureşti Verona, pentru 65 de minute în culisele procesului creativ al trupei: proiecţia filmului documentar The Ghost of Piramida.

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2013

Astăzi, de la ora 19.00, fanii formaţiei daneze Efterklang sunt aşteptaţi în Ceainăria Cărtureşti Verona, pentru 65 de minute în culisele procesului creativ al trupei: proiecţia filmului documentar The Ghost of Piramida.

Înainte de concertul pe care formația daneză îl va susține, în premieră la București, la Control Club, pe 13 noiembrie,  vedeţi călatoria celor trei muzicieni de la prima idee până la ultimul sunet al celui mai recent album – Piramida.

Regizat de Andreas Koefoed, The Ghost of Piramida documentează vizita celor trei membri Efterklang în orașul rus Piramida, o așezare minieră abandonată, călătorie care a inspirat cel mai recent album al trupei – Piramida (4AD, 2012).

Inspirația pentru acestă călătorie a venit în 2010, atunci când membrii trupei au văzut fotografii din Piramida, o așezare uitată de lume, situată pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord.

Citiţi şi: Efterklang: turneu în Bucureşti, pe 13 noiembrie

La origine un oraș minier rus ce găzduia peste o mie de oameni, Piramida zace abandonată din ianuarie 1998. Curioși și fascinați de existența orașului-fantomă, cei trei membri Efterklang au decis să-l viziteze în august 2011. Timp de nouă zile, au cules mărturii sonore și înregistrări ce au pus bazele noului album, produs apoi într-un studio berlinez.

Efterklang descoperă misterele oraşului-fantomă

Însoțiți de un ghid rus taciturn și indiferent, a cărui misiune era să-i păzească de urșii polari, danezii caută „comori” sonore în clădirile orașului abandonat, în timp ce naratorul filmului, un fost locuitor al Piramidei, vorbește despre vremurile demult apuse, când Piramida era un oraș înfloritor, în care minerii ruși trăiau împreună cu familiile lor într-o societate sovietică ideală, departe de realitatea aspră din țara natală.

The Ghost of Piramida a avut premiera în noiembrie 2012, la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA), una din cele mai mari manifestări de gen din lume, unde filmul a fost nominalizat în primele trei documentare muzicale ale anului.

Efterklang The Ghost

Afişul evenimentului

De atunci, filmul a fost prezentat atât în cadrul mai multor festivaluri de film europene, cât și în proiecții private, destinate exclusiv fanilor formației. The Ghost of Piramida a fost lansat digital anul acesta și poate fi achiziționat online.

Intrarea la proiecția de film din Ceainăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona, nr 13-15) va fi liberă (în limita locurilor disponibile).

Cel mai nou album Efterklang – Piramida este distribuit în România exclusiv de A&A Records și poate fi găsit în librăriile Cărturești.

Info:

Biletele pentru concertul Efterklang din Control Club pot fi achiziționate în avans, la prețul de 50 de lei, online pe Easytickets: și în rețeaua națională Eventim, precum și de la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4).

Foto credit: Efterklang

10
/12
/21

Festivalul SoNoRo a aniversat retroactiv 15 ani de existență, împliniți anul trecut, în 2020. Din cauza restricțiilor cunoscute, concertul programat la Carnegie Hall a fost reprogramat anul acesta, la începutul lunii decembrie, susținut și în contextul Zilei Naționale a României.

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Opera Națională București prezintă pe 1 decembrie, ora 18:30, în Foaierul Galben spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. În programul serii se vor regăsi un recital de piese românești în interpretarea soliștilor acompaniați de pian și „Dixtuorul pentru suflători în re major op. 14” de George Enescu în interpretarea ansamblului de suflători al Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

29
/11
/21

„Muzică clasică așa cum nu ați mai ascultat până acum, dedicată sută la sută regelui instrumentelor: pianul, în toate ipostazele sale, de la clasic, la modern și jazz” – este invitația pe care Festivalul Hoinar 2021 o lansează publicului între 2 și 14 decembrie, la Brașov și la București.

23
/11
/21

Primul concert de jazz pe scena Sălii Radio în această stagiune (2021-2022) este un eveniment special, pe care nu îl puteți rata! Joi, 25 noiembrie, de la ora 19.00, LUIZA ZAN – una dintre cele mai apreciate voci feminine din jazz-ul românesc la ora actuală – va cânta alături de BIG BAND-UL RADIO, dirijat de IONEL TUDOR.