Egalitatea de gen, în discuție pentru liceeni prin filmul „Mustang”
https://www.ziarulmetropolis.ro/egalitatea-de-gen-in-discutie-pentru-liceeni-prin-filmul-mustang/

„Filme pentru liceeni” debutează în 2016 cu o nouă peliculă văzută de liceenii din 13 oraşe din ţară: Mustang, debutul regizoarei Deniz Gamze Ergüven. Filmul este premiat cu Europa Cinema Label la Festivalul de Film de la Cannes, cu premiul LUX, oferit de Parlamentul European şi este propunerea Franţei la premiile Oscar.

Un articol de Liliana Matei|20 ianuarie 2016

Este începutul verii. Lale, Nur, Ece, Selma și Sonay sunt cinci surori nedespărțite. Undeva într‑un sat din nordul Turciei, cele cinci surori se întorc acasă de la școală, jucându‑se, cu inocență, cu niște băieți. Presupusa obscenitate a jocurilor lor stârnește un scandal cu consecințe neprevăzute. Încetul cu încetul, casa familiei celor cinci se transformă într‑o închisoare, orele de la școală sunt înlocuite de ore de menaj și încep să fie aranjate căsătorii. Însuflețite de aceeași dorință de libertate, cele cinci surori eludează restricțiile care le sunt impuse. Trailerul se poate urmări aici.

Regizoarea notează ,,Mustang este rapid, intens și am simțit de multe ori că ritmul scenariului merge în tandem cu ritmul peliculei, într-un fel în care ambele forme de expresie împing mai departe filmul. Energia aceasta este pentru mine asemenea cu cea a unui cal sălbatic – așa cum indică și titlul filmului. Filmul a pornit din dorința mea profundă de a împărtăși ce înseamnă să fii o tânără femeie în societatea turcă de azi.
Deși conturul general al fiecărei situații ilustrate este unul real, tonul filmului este acela de poveste. Există în film o dimensiune mitică a lumii percepută de Lale și narată de vocea ei, ceea ce oferă o oarecare melodicitate peliculei, stabilește legături și oferă narațiunii o logică subiectivă, compusă din senzații, impresii și amintiri. Mustang este în primul rând povestea unui act de eliberare și în același timp și povestea personală a lui Lale, a transformărilor pe care le parcurge în dezvoltarea sa, de la copil, la adult. Sunt prezentate obstacole și monștrii pe care ea trebuie să le înfrunte. ”

Pe baza filmului, elevii au ocazia să dezbată despre drepturile omului, egalitatea de gen, stereotipurile sociale de gen, inegalitatea de gen pentru bărbați și femei în contextul prezentat de film, dar și în contextul lor personal și școlar. Filmul a fost selecționat special pentru liceeni, întrucât vorbește cu multă energie despre situația unor adolescente ce se confruntă cu maturizarea într-un mediu ce le constrânge libertatea, vorbește despre o luptă pentru emancipare și despre căutarea independenței.
Presa internațională notează: ,,Cred că este filmul meu preferat din 2015, minunat regizat și jucat ” (James Franco pentru Indiewire), ,,O veritabilă odă a libertății” (Le Figaro), ,,O mică bijuterie de adorat” Valeurs actuelles.

Pe baza filmului, profesorii au ocazia să discute mai departe cu elevii la sala de clasă și să aprofundeze lecția de educație prin film despre reprezentarea imaginii femeii prin intermediul cinema-ului și rolul acordat femeilor în domeniul filmului.

Lecția arată cum reprezentarea femeilor în cinema a evoluat de-a lungul timpului și cum aceasta este foarte diferită în funcție de țara producătoare a unui film. Prin intermediului lecției, elevii vor descoperi opera unor regizoare și actrițe consacrate, precum: Jane Campion, Sofia Coppola, Agnès Varda, Barbara Stanwyck, Setsuko Hara sau Louise Brooks.

”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

Despre organizatori:

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distrubuția de filme de artă pe piața din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi. În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

01
/08
/20

Organizat în acest an exclusiv în aer liber, în 13 locații din Cluj-Napoca și din împrejurimi, Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a deschis porțile cu trei proiecții sold-out ale comediei romantice La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani (r. Nicolas Bedos), în Piața Unirii, USAMV și Báthory.

01
/08
/20

Aplaudați pe scenele teatrelor din întreaga țară, 10 actori talentați, care nu au avut încă șansa de a se afirma în lumea filmului, vor ajunge față în față cu profesioniștii din domeniul cinematografiei, la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

31
/07
/20

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va avea avanpremiera națională în cadrul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF.

30
/07
/20

Caro Cultura este un proiect independent, pornit din dragoste pentru artă, care își propune să contribuie activ la reconstrucția culturală a Bucureștiului. Cu o istorie de 25 de ani în peisajul bucureștean, Hotelul Caro s-a implicat activ atât în proiecte culturale, cât și în proiecte educaționale.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »