El Clasico, propunerea Irakului pentru Oscar 2017, deschide HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/el-clasico-propunerea-irakului-pentru-oscar-2017-deschide-hiptrip-travel-film-festival/

Peste 20 de filme din toate colţurile lumii, majoritatea în premieră în România, vor fi prezentate publicului iubitor de călătorii şi cinema la HipTrip Travel Film Festival. Cea de-a treia edi’ie a evenimentului va avea loc în perioada 27-30 octombrie la Cinema Union şi Cinemateca Eforie din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2016

Începând de anul acesta, HipTrip Travel Film Festival are un nou selecționer. Cătălin Olaru, primul câștigător al bursei Alex Leo Şerban pentru critică de film în 2012 și câștigător al concursului „Fii critic la Cannes!” în 2015, a ales pentru publicul HipTrip filme care ilustrează tema festivalului și cinemaul actual deopotrivă.

Destinațiile pe care ni le alegem, atât cele turistice, cât și cele cinematografice, spun multe despre noi. Plaje tropicale sau vârfuri inaccesibile? Comedii fără pretenții sau experimente arthouse? Fie că vorbim de filme sau de călătorii, moderația e mai mereu un deziderat greu de atins. La a treia ediție de HipTrip, ne-am propus să găsim echilibrul între comercial și artistic, dar și între între 100% travel, 0% cinema, și cinema-și-nimic-altceva. Indiferent de preferințe, ne dorim ca HipTrip să fie acel festival la care călătorești și totodată te simți ca acasă. –  Cătălin Olaru.

Halkawt Mustafa, invitat special la HipTrip 2016

Festivalul va debuta joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Filmul spune povestea a doi frați care suferă de nanism, Alan și Shirwan. Ei trăiesc într-un orășel kurd izolat din Irak. Alan visează să întemeieze o familie alături de iubita sa, Gona, dar tatăl fetei, Jalal,  se opune vehement căsătoriei celor doi.

Știind că tatăl Gonei, de meserie cizmar, este suporter înfocat al echipei de fotbal Real Madrid, frații se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania. Alan speră să-l întâlnească pe Cristiano Ronaldo și să-i dăruiască o pereche de ghete de fotbal făcută de Jalal, pentru a-l convinge pe cel din urmă să-i devină socru.

Prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume, El Clasico a primit anul acesta două trofee la Tribeca Film Festival și trofeul pentru cel mai bun film străin la Traverse City Film Festival.

Proiecția de la București a filmului va avea loc în prezența regizorului Halkawt Mustafa. Născut în 1985 în Sulaymani, un oraș kurd din Irak, Halkawt Mustafa  s-a mutat alături de familia sa în Norvegia în anul 2000, țara în care primiseră azil politic părinții săi. Halkawt a studiat regia la Academia de Film din Oslo.

Filmul pe care l-a realizat în 2011, Inimă Roșie / Rødt hjerte, a fost achiziționat de către o companie de distribuție în timpul Festivalului de Film de la Cannes și a obținut premiul pentru cel mai bun film și premiul publicului la Festivalul de Film de la Vincennes.HipTrip Travel

Pleci de la HipTrip, într-o aventură cu destinaţie necunoscută

Pentru că anul acesta motto-ul HipTrip este „Ia-ţi viza de cinefil”, spectatorii care vin la proiecțiile din festival şi pot pleca de la cinematograf direct într-o aventură cu destinație necunoscută.

Compania aeriană BlueAir oferă biletele de avion, iar portalul de rezervări turistice Vivolis.ro face cinste cu cazarea la destinația finală.

Primii aventurieri vor fi decişiprin tragere la sorţi din rândul spectatorilor proiecției El Clasico (joi, 27 octombrie de la 20:30 la Cinema Eforie), iar tot ce vor afla iniţial sunt detaliile despre starea vremiila destinaţie şi ce haine trebuie să-şi pună în bagaje, iar la aeroport vor afla şi destinaţia către care vor decola.

Anul acesta vor fi oferite trei astfel de aventuri cu destinaţie necunoscută.

HipTrip Travel Film Festival este un festival dedicat cinefililor dependenți de călătorii, precum și celor care caută inspirație pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, prin viziunea cineaștilor care l-au creat.

Foto: HipTrip Travel Film Festival – facebook.com-hiptrip.ro.

21
/08
/22

PREVIEW Ziarul Metropolis vă propune 12 citate - unul pentru fiecare capitol - dintr-o biografie neconvenţională a maestrului suspansului, "Cele douăsprezece vieţi ale lui Alfred Hitchcock", scrisă de Edward White şi apărută în acest an în limba română la Editura Lebăda Neagră din Iaşi.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

09
/08
/22

Documentarul „Mariupolis 2”, realizat de Mantas Kvedaravičius, a fost proiectat luni seară, în premieră în România, în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în prezența a mai mult de 3 000 de spectatori.

08
/08
/22

Prezentat la Cannes în secțiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independența Film în cinematografe din 12 august, vorbește cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice și lumea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.