El, Peter Sellers
https://www.ziarulmetropolis.ro/el-peter-sellers/

Peter Sellers a fost unul dintre cei mai mari actori de comedie. Nominalizat la Cannes şi la Globurile de Aur, filmul lui Staphen Hopkins, “Eu, Peter Sellers”, cu Geoffrey Rush în rolul principal, constituie o biogafie tulburătoare şi fascinantă a celui care a rămas în memoria cinefililor prin interpretările sale de geniu.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2015

Peter Sellers s-a născut în 1925 într-o familie britanică, părinţii săi fiind actori de vodevil; şi-a petrecut tinereţea mai mult singur, în timp ce ai săi se aflau în turnee.

Încă din adolescenţă, Sellers a intrat în armată, luptând în cel de-al doilea Război Mondial. Cu această ocazie i-a întâlnit pe Spike Milligan, Harry Secombe şi Michael Bentine, viitorii săi parteneri la programul radiofonic BBC „The Goon Show”, care l-a adus pe Sellers în atenţia marelui public. Sellers a jucat în peste 70 de filme şi a fost de trei ori nominalizat la Premiile Academiei.

S-a stins din viaţă la vârsta de 54 de ani

„Eu, Peter Sellers” / „The Life and Death of Peter Sellers”(2004), filmul biografic peste care, iată, a trecut mai bine de un deceniu, rememorează aventurosul periplu al actorului britanic, care a debutat ca prezentator de radio la BBC pentru a se afirma în cele din urmă drept unul dintre cei mai înzestraţi cineaşti din lume.

Graţie peliculei semnate de Staphen Hopkins, descoperim neliniştile secrete care l-au făcut pe acest actor talentat, de o carismă inegalabilă, să exclame „Urăsc tot ceea ce fac” şi viaţa unuia dintre cei mai prolifici şi mai dăruiţi actori de comedie.

Suntem în anul 1957, la Londra, iar publicul care ascultă mereu Radio BBC este fascinat de creaţiile trăznite ale celor de la „The Goons”, o trupă care a reuşit să revoluţioneze genul comic, dovedind un extraordinar simţ al absurdului.

Unul dintre geniile care se află in spatele succesului repurtat de grup este Peter Sellers, un actor frustrat care aşteaptă cu nerăbdare să se afirme în lumea filmului.

Împins de la spate de o mamă extrem de posesivă, care Încearcă să-i manipuleze Întreaga viaţă, Peter se implică trup şi suflet în cariera sa şi reuşeşte să obţină primul său rol intr-un film, care-i aduce Premiul Academiei Britanice.

Sellers va fi distribuit apoi într-un film de succes alături de diva cinematografiei italiene, Sophia Loren, de care se îndrăgosteşte cu disperare. Dragostea sa neimpărtăşită pentru Sophia Loren va provoca o ruptură în mariajul său şi îl va împinge pe actor în hăul depresiei şi singurătăţii.

Sellers îi cere atunci sfatul lui Maurice Woodruff , astrologul vedetelor, care îi prezice o serie de aventuri cu femei superbe, dar ii atrage atenţia şi asupra unor proiecte cinematografice, fiind mituit în secret de către marile studiouri care şi-l disputau pe Sellers.

Sunt zilele în care celebrul regizor Blake Edwards doreşte ca Sellers să joace un rol secundar în „Pantera Roz”, film a cărei vedetă este David Niven. În ciuda succesului enorm de care se va bucura pelicula şi a aprecierilor din partea criticilor, Sellers va urî toată viaţa acest rol.

În cariera lui Seller apare apoi Stanley Kubrick, care îl convinge să accepte rolul principal din „Dr. Strangelove”, film care-i va aduce prima nominalizare la Premiile Academiei. Va rata însă Oscarul, motiv pentru care va apela din nou la Maurice, care incearcă să-l determine pe actor să apară în cea de-a doua parte a „Panterei Roz”, motivând că nu-şi va găsi fericirea decât alături de cineva ale cărui iniţiale sunt „B.E.” (regizorul Blake Edwards).

Când Sellers află că superba actriţă suedeză Britt Ekland (B.E.) soseşte în Londra, crede că aceasta este împlinea profeţiilor lui Maurice, şi incearcă cu disperare s-o cucerească. După doar trei săptămani, cei doi se căsătoresc.

La câteva săptămani după nuntă, Sellers suferă un stop cardiac care-i este aproape fatal. Hotărat să-şi găsească fericirea alături de Britt şi să devină o vedetă în adevăratul sens al cuvântului, Sellers decide să abandoneze personajele trăznite şi să devină un actor serios. Va juca un rol asemănător lui James Bond în „Casino Royale”, film care se va dovedi un fiasco total.

Frumoasa sa soţie naşte primul copil al cuplului, însă Sellers este prea acaparat de munca sa pentru a fi un soţ atent şi tată responsabil. În cele din urmă Britt îşi va lua copilul şi va pleca, lăsându-l pe Selers să se confrunte cu depresiile si neliniştile legate de viitorul carierei sale.

Cum era de aşteptat, Blake Edwards îi oferă lui Sellers rolul principal din cea de-a doua parte a „Panterei roz”. Filmul va fi un succes, dar în stilu-i caracteristic, plin de sarcasm, Sellers îl umileşte pe Edwards chiar în timpul premierei.

Se retrage la o cabană în Elveţia, unde va încerca să retrăiască amintiri legate de trecutul său personal şi profesional. Încercând cu disperare să ia totul de la început, Sellers dă foc celor mai de preţ bunuri ale sale, într-un act purificator.Peter Sellers

Obsedat de cartea „Being There”, pe care vrea cu orice preţ s-o transforme într-un film, reuşeşte în cele din urmă să ducă la bun sfârşit acest proiect. Întreaga sa viaţă interioară se cristalizează în rolul lui Chance the Gardener, care-i va aduce încă o nominalizare la Oscar.

Geoffrey Rush & Peter Sellers

Geoffrey Rush, actorul care l-a interpretat magistral pe Sellers în ‘”Eu, Peter Sellers” / „The Life and Death of Peter Sellers”(2004), l-a descoperit pe Sellers la mijlocul anilor `70, când a văzut „Intoarcerea Panterei Roz” în timp ce studia la o şcoală franceză mima şi arta mişcării dramatice.

Rolul lui Peter Sellers i-a cerut lui Geoffrey Rush să treacă prin schimbări semnificative. Serioasele transformări fizice s-au bazat pe ore întregi de machiaj, care n-au fost egalate decât de alte ore de studiu al inflexiunilor vocii şi al dicţiei, care aveau ca scop nu doar reeditarea vocii lui Sellers, ci şi cele ale numeroaselor sale personaje. În ansamblu, Rush creează aproximativ 40 de voci diferite pe parcursul întregului film.

Foto: Peter Sellers, Geoffrey Rush,  – cinemagia

26
/03
/15

Luni seară – 30 martie, Sala Studio a Teatrului Naţional devine pentru prima oară gazda evenimentului care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.

23
/03
/15

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România le pregătește câteva surprize spectatorilor, într-o ediție care acoperă gusturi foarte diverse: o seară memorabilă de filme „cu bătăi”, povești pe muzică și colecția de titluri nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film în 2014. Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO.

23
/03
/15

În 2015, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marii actrițe Coca Bloos, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră. Gala va avea loc pe 30 martie la Teatrul Naţional Bucureşti – Sala Studio și va fi transmisă în direct pe TVR2 şi Radio România Cultural.

22
/03
/15

"Pentru că se iubesc", "Restul e tăcere" şi Pentru că se iubesc"Nuntă în Basarabia". TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

20
/03
/15

Actriţa Kristin Scott Thomas a primit titlul de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică - în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul Buckingham.

20
/03
/15

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei.

20
/03
/15

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.

19
/03
/15

În ultimele trei săptămâni, în fiecare miercuri seara, grație TVR 2, m-am întâlnit cu un vechi prieten, Jean Paul Belmondo, omul care la vârsta pubertății ne transmitea clar că și noi cei mai puțin înzestrați de natură cu chipuri de cuceritori avem șansa noastră în viață, la iubiri lungi sau scurte, în funcție de posibilități și dorințe.

18
/03
/15

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

17
/03
/15

Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, va fi prezentat în premieră în România, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitală, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

17
/03
/15

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București, cu o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. Cea de-a patra ediție a festivalului va pune în discuție un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia și Ucraina, într-un program special.