Elena Moşuc şi Ruxandra Donose, în premiera noii montări a spectacolului „Norma”
https://www.ziarulmetropolis.ro/elena-mosuc-si-ruxandra-donose-in-premiera-noii-montari-a-spectacolului-norma/

Răzbunare, dragoste şi disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă aşteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

Un articol de Liliana Matei|16 octombrie 2021

Norma de Bellini este primul titlu prezentat în premieră de Opera Națională București în cadrul stagiunii „Opera 100”. Regia spectacolului poartă semnătura lui Alice Barb, scenograf decoruri Adrian Damian, scenograf costume Maria Miu, proiecții video Dilmana Yordanova și Eftimie Gheorghe Ovidiu, coregrafia Monica Petrică. La pupitrul dirijoral se va afla Ethan Schmeisser, director artistic al Operei Naționale București.  Noua montare de pe scena Operei Naționale București se va bucura de o viziune regizorală și un concept scenografic de excepție, spectacolul propunându-şi să fie un tribut adus bel-canto-ului.

Mezzosoprana Ruxandra Donose (foto Alexandra Nicolae)

În vara anului 1830, impresarul Teatrului alla Scala, Giuseppe Crivelli, i-a dat comandă lui Bellini de a scrie o operă pentru deschiderea sezonului de carnaval italian la 26 decembrie 1831. Așa cum Bellini avea deja informația referitor la soliștii care vor evolua în rolurile principale, urma să găsească un subiect cât mai adecvat în prezentarea și exprimarea calităților vocale și actoricești a eroilor. Bellini împreună cu libretistul său, Romani, citind în limba franceză tragedia „Norma” a lui Soumet, rămân fascinați de ea, și încep imediat lucrul asupra operei cu același nume.

Avanpremiera va avea loc joi, 21 octombrie, iar reprezentațiile cu titlu de premieră vineri, 22 octombrie, și duminică, 24 octombrie, începând cu ora 18:30.

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.