Elie Wiesel si Barack Obama colaboreaza pentru lansarea unei carti
https://www.ziarulmetropolis.ro/elie-wiesel-si-barack-obama-colaboreaza-pentru-lansarea-unei-carti/

Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru pace, a declarat că lucrează la o carte pentru care colaborează cu preşedintele SUA, Barack Obama. Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, a declarat pentru site-ul de ştiri israelian Haaretz că volumul pentru care colaborează cu Barack Obama va fi „cartea a […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru pace, a declarat că lucrează la o carte pentru care colaborează cu preşedintele SUA, Barack Obama.

Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, a declarat pentru site-ul de ştiri israelian Haaretz că volumul pentru care colaborează cu Barack Obama va fi „cartea a doi prieteni”, potrivit guardian.co.uk.

„Obama şi cu mine am decis să scriem o carte împreună, o carte scrisă de doi prieteni”, a spus Elie Wiesel, autor al volumului de memorii „Noaptea/ Night”. Publicată pentru prima dată în 1958, la Editions de Minuit, „Noaptea” este prima carte semnată de Elie Wiesel, volumul spunând povestea experienţei pe care acesta şi familia sa au trăit-o în lagărele de exterminare naziste.

Barack Obama l-a văzut pentru prima dată pe Elie Wiesel atunci când scriitorul a susţinut o lectură publică la colegiul la care actualul preşedinte american era student. Cei doi au devenit prieteni în 2009, când Wiesel a fost invitat să-l însoţească pe preşedintele american Barack Obama într-o vizită într-unul dintre locurile simbolice ale Holocaustului, fostul lagăr de concentrare de la Buchenwald.

Barack Obama şi Elie Wiesel sunt acum buni prieteni şi, uneori, iau cina împreună, a spus scriitorul pentru Haaretz. „Vorbim despre filosofie, contemplăm, reflectăm, însă niciodată nu discutăm despre politică”, a spus Elie Wiesel.

Elie Wiesel, autor a peste 50 de cărţi de ficţiune şi non-ficţiune, nu a dorit să spună mai multe despre noul volum la care lucrează în prezent. „Mereu lucrez la ceva, chiar şi acum. Dar nu pot să vorbesc despre asta. Cred în superstiţii. Nu vorbeşti despre un copil care încă nu s-a născut”, a mai spus el.

Născut în 1928 în România, Elie Wiesel a fost deportat în 1944, împreună cu întreaga familie, la Auschwitz, unde aveau să-şi găsească sfârşitul mama, sora mai mică şi tatăl său. De atunci, autorul a scris peste cincizeci de opere – romane, povestiri, eseuri, mărturii, interviuri -, militând constant pentru drepturile omului şi pentru condamnarea ororilor Holocaustului. În 1986 a primit premiul Nobel pentru pace, iar în 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură. Din 2001 este membru de onoare al Academiei Române, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România purtându-i numele. În prezent, el este directorul Centrului pentru studii iudaice de la Universitatea din Boston.

 

Sursa: Mediafax

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?