Elvira Godeanu, Ivan Turgheniev şi Charlie Sheen – 3 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/elvira-godeanu-ivan-turgheniev-si-charlie-sheen-3-septembrie/

Ştiaţi că într-o zi de 3 septembrie (1883) s-a stins din viaţă Ivan Sergheievici Turgheniev, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ruşi ai secolului XIX, alături de Dostoievski şi Tolstoi

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2014

Tatăl său, fost colonel în Cavaleria Imperială Rusă, moare când Sergheievici împlinește vârsta de 16 ani, lăsându-l pe acesta, împreună cu fratele său Nicolai, în grija mamei. Tânărul va avea o copilărie nefericită, din cauza severității mamei lui, care îl băte constant.

În 1840 scrie poeme și scurte povestiri sub influența lui Gogol. Devine celebru în 1852 cu ciclul de scurte povestiri Zapiski Okhotnika sau Povestirile unui vânător. Opiniile sale îi aduc însă o lună de detenție în St Petersburg și 18 luni de arest la domiciliu. 15 ani mai târziu îl cunoaște pe Lev Tolstoi, care încă nu publicase nici o operă. Turgheniev, recunoscându-i geniul literar, scria într-o scrisoare adresată surorii lui Tolstoi: „Nu exagerez când spun că o să devină un mare scriitor”.

În 1871, Ivan Sergheievici Turgheniev se mută la Paris, unde va locui până la sfârșitul vieții şi unde îl cunoaşte pe scriitorul Gustave Flaubert,care îi va deveni cel mai apropiat prieten şi îi va împărtăși ideile sale sociale și estetice. Pe 3 septembrie 1883, Turghenev moare la Bougival în apropiere de Paris; trupul său a fost mutat în Rusia și înmormântat în Cimitirul Volcov, din Sankt Petersburg.

Tot într-o zi de 3 septembrie:

1189: Richard I al Angliei (Richard „Inimă de Leu”) este încoronat la Westminster.

1730: Este ales pentru ultima dată un domn român – Constantin Mavrocordat – de către boieri.

1791: Adunarea Națională adoptă Constituția care transformă Franța în monarhie constituțională.

1878: Nava britanică de pasageri SS Princess Alice s-a scufundat într-o coliziune pe râul Tamisa, cu carbonierul Bywell Castle; 640 de oameni au murit. Rămâne până în prezent cea mai mare pierdere de vieți omenești pe Tamisa.

1950: Se stingea din viaţă inventatorul, constructorul de avioane şi motoare Traian Vuia, membru de onoare al Academiei Române. În 1906, Vuia realiza primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul. (n.17/29 august 1872).

1953: A intrat în vigoare „Convenția Europeană a Drepturilor Omului”. Convenția a fost semnată la Roma, 4 noiembrie 1950.

S-au născut:

1926: Irene Papas, actriță greacă

Actriţa şi cântăreaţa Irene Papas împlineşte, astăzi, 88 de ani. Născută pe 3 septembrie 1926 in Chilimodion, Corint, Grecia. Irene Papas a fost descoperită de regizorul american de origine greacă Elia Kazan.

1937: Maria Ciobanu, solistă de muzică populară

1941: Serghei Dovlatov, scriitor rus (d. 1990)

1942: Al Jardine, muzician american (the Beach Boys)

1965: Charlie Sheen, actor american

1976: Ashley Jones, actriță americană

S-au stins din viaţă:

1658: Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei (n. 1599)

1883: Ivan Turgheniev, romancier și dramaturg rus (n. 1818)

1887: Timotei Cipariu, filolog și lingvist român, unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848 din Transilvania, întemeietor al Societății „Astra” (n. 1805)

1981: Alec Waugh, scriitor englez (n. 1898)

1991: Frank Capra, regizor american (n. 1897)

1991: Elvira Godeanu, actriță româncă de teatru și film (n. 1904)

Foto: Elvira Godeanu, Ivan Turgheniev şi Charlie Sheen – wikipedia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.