Elvis Presley, Regele Rock ‘n’ Roll-ului
https://www.ziarulmetropolis.ro/elvis-presley-regele-rock-n-roll-ului/

Prima încercare a lui Elvis Presleyde a deveni muzician a decurs după cum urmează: şi-a luat inima în dinţi şi vechea sa chitară într-o mână şi s-a prezentat la audiţii pentru o preselectie. Din juriu făcea parte cântăreţul Jimmy Denny, căruia nu i-a plăcut vocea lui Elvis. L-a întrebat pe viitorul star din ce îşi câştiga existenţa. “Sunt şofer”, a spus Elvis. “Foarte bine – a răspuns Jimmy Denny -, întoarce-te la volanul tău, n-ai ce căuta aici”.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2017

Elvis Aaron Presley s-a născut în Tupelo, Mississippi, la 8 ianuarie 1935. Fratele său geamăn, Jesse Garon, a murit la naștere. De mic cânta în corul bisericii împreună cu familia, muzica și predicile înrădăcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului.

Pe 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orăşel din statul american Mississippi se năştea Elvis Aaron Presley. Elvis a crescut în mijlocul unei familii modeste, alături de multe rude care locuiau în aceeaşi zonă a oraşului.

De mic copil cânta în corul bisericii împreuna cu familia, muzica şi predicile înrădăcinându-se adânc în modul său de a gândi. Tot în oraşul natal are pentru prima dată ocazia de a-i asculta pe blues-manii de culoare, care vor avea o importantă influenţă asupra tânărului, alături de muzica country din programele radio pe care le asculta alături de întreaga familie.

Prima apariţie pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show. Câştigă premiul al doilea care consta în 5 dolari şi posibilitatea de intra gratis la toate atracţiile târgului.

La vârsta de 10 ani,  primeşte în dar prima lui chitară. Părinţii neputându-şi permite bicicleta mult dorită de fiu, găsesc un înlocuitor care avea să-i schimbe viaţa lui Elvis Presley. În 1948, cu ocazia serbării de final a anului şcolar, acesta cântă piesa “Leaf on a Tree” (O frunză într-un copac).

Nu după mult timp se mută în nordul oraşului Memphis. Aici munceşte în diferite locuri pentru a sprijinii financiar familia, în paralel urmând liceul şi continuând să cânte la chitară. Îşi lasă părul şi perciunii să crească, ceea ce îl face să se distingă de ceilalţi adolescenţi. Participă la un concurs de talente, unde primeşte mai multe aplauze decât toţi ceilalţi, câştigând premiul întâi.

După absolvirea liceului, munceşte în diferite fabrici din oraş, iar în 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service (viitorul Sun Studio). Primul job al lui Elvis Presley a fost acela de plasator în Loew’s State Theater. După terminarea liceului s-a angajat ca şofer de tir. Decizia din 1953 de a intra în studio pentru a înregistra un demo i-a schimbat însă destinul, într-un mod imprevizibil. Demo-ul ]nregistrat la Memphis Recording Service, contra sumei de patru dolari. Acesta conţine douar două piese şi este făcut cadou mamei sale.

La începutul anului 1954 înregistrează un al doilea demo la acelaşi studio, iar în vară, la sugestia patronului (Marion Keisker) înregistrează o serie de cinci single-uri printre care şi celebrul “That’s All Right” alături de Scotty Moore (chitară) şi Bill Black (bas). Alături de aceştia obţine contracte Elvisîn mici cluburi din Sud începând totodată să lucreze şi la Crown Electric.

După ce este respins la preselecţia pentru Grand Ole Opry, fiind îndrumat de organizatori să se întoarcă la slujba sa de conducător de camioane, i se oferă un contract pe un an de zile pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de un post de radio (KWKH Radio).

40.000 de dolari plus bonus

Aici îl întâlneşte pe Tom Parker, promotor şi manager cu care în 1955 va semna un contract. În noiembrie 1955, Elvis semnează un contract cu RCA Records, Thomas Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor facute la Sun Studio de către interpret contra sumei de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley, o sumă impresionantă pentru acele vemuri.

Cele cinci single-uri înregistrate cu un an înainte au fost relansate de catre RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou artist. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participă la o sesiune de înregistrari în studioul RCA din Nashville alături de grupul Jordanaires. Acesta este momentul când înregistrează şi “Heartbreak Hotel”.

Single-ul se vinde în peste 300.000 de exemplare numai în primele trei săptămâni. Devine primul single al lui Elvis Presley ce va înregistra vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.

În ianuarie 1956 apare în premieră  într-o emisiune de televiziune, Stage Show la CBS. Tot în acest an scoate pe piaţă şi primul album, “Elvis Presley” , ajuns rapid pe prima pozitie în Billboard 200, unde va rămâne timp de zece săptămâni.

Semnează un contract pe 7 ani cu Paramount Pictures, continuă să concerteze în toata America, lansează single dupa single şi semnează un contract pentru o serie de trei apariţii la Ed Sullivan Show contra sumei record de 50.000 de dolari.

Pe 26 septembrie 1956 este proclamată Ziua Elvis Presley în orasul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film – “Love Me Tender”. Pelicula are un succes imens iar Elvis primeşte recenzii favorabile din partea criticilor.

Începutul anului 1957 îl găseşte pe Elvis lucrând la al doilea său film – “Loving You”. În martie cumpără Graceland, atât pentru el cât şi pentru familia sa iar în mai începe lucrul la filmul “Jailhouse Rock”.

Totodată cântă pentru prima data în Canada şi Hawaii, filmează “King Creole”, la începutul anului 1958, apoi este recrutat în armata Statelor Unite ale Americii pentru satisfacerea stagiului militar.

Moartea mamei sale şi căsătoria cu Priscilla

Pe 14 august 1958, Gladys Presley, mama artistului, moare de hepatită, la doar 46 de ani. Elvis rămâne profund îndurerat. În noiembrie 1959 o cunoaşte pe Priscilla, fată vitregă a căpitanului Joseph Beaulieu, ce tocmai fusese transferat din Texas la Weisenbadem Air Force Base unde Elvis fusese repartizat.

Aceasta, în vârstă de 14 ani şi jumătate îi va deveni mai târziu soţie. La începutul lui martie 1960 este lăsat la vatră şi începe să lucreze la noul album, intitulat “Elvis is Back” (Elvis s-a întors). Începe filmările la “GI Blues” iar mai târziu la “Flaming Star” şi “Wild in the Country”.

În 1961 filmează Blue Hawaii,în 1962 “Follow that Dream” şi “Kid Gallahad”, “Girls! Girls! Girls!” , iar în 1963 “It Happened at the World’s Fair”. În paralel cu lansarea unor noi filme, din 61 până în 1963 Elvis continuă să lanseze single-uri şi albume ce ating primele zece poziţii în topul Billboard.

ELVISPe 1 mai 1967 Elvis se căsătoreste cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se naşte Lisa Marie Presley, singurul lor copil. Totuşi, la sfârşitul anului 1968, revine în Memphis unde înregistrează două albume extraordinare – “From Elvis in Memphis” şi “From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis”.

Acestea vor conţine şi hiturile “In the Ghetto”, “Suspicious Minds”, “Don’t Cry Daddy” şi “Kentucky Rain”. În martie 1969, Presley se reîntoarce pe platourile de filmare pentru ceea ce va fi ultimul său film – “It is a Change Of Habit”.

În august 1969, Elvis Aaron Presley susţine în Las Vegas o serie de spectacole ce vor stabili un nou record în ceea ce priveşte audienţa. La sfârşitul anului 1969 este lansat single-ul “Suspicious Minds” care devine primul lui single ce ajunge pe locul întâi în topul Billboard, după succesul înregistrat de la “Good Luck Charm” în 1962.

Ultimii ani

În februarie 1970 înregistrează un album live în Las Vegas ce poartă numele “On Stage”. În noiembrie acelaşi an apare documentarul “That’s The Way It Is” ce are un mare succes atât printre fani, cât, suprinzător, şi printre critici. Urmează şapte ani plini, în care viaţa lui Elvis este un şir nesfârşit de concerte şi turnee, apariţii la emisiuni de televiziune şi înregistrări de noi albume.

Singurul lucru notabil este divorţul de Priscilla în octombrie 1973, care s-a mutat după scurt timp din reşedinţa de la Graceland împreună cu fica lor Lisa Marie. Stresul turneelor şi lipsa de odihnă încep să-si spuna cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări. Începe să ia diverse pastile energizante şi tot felul de alte droguri.

Pe 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis pregăteşte ultimele detalii în legatura cu spectacolul ce avea să-l susţină în Portland a doua zi şi apoi se retrage pentru a se odihni. Elvis este găsit mort a doua zi dimineaţa, cauza decesului fiind un infarct miocardic. Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii şi a celor din jurul său.

31 de filme şi 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi nenumărate concerte – acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriză o carieră fantastică.

Elvis a avut o influenţă extraordinară asupra muzicii. După moartea lui pe 16 august 1977, numele său a continuat să domine scena muzicală. Supranumit Regle Muzicii Rock’n’Roll, Elvis Presley a continuat să existe prin ceea ce a creat în timpul vieţii.

Peste un miliard de discuri vândute

Sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câştigate (pentru albumul “How Great Thou Art” – 1967, albumul “He Touched Me” – 1972 şi pentru înregistrarea live a cântecului “How Great Thou Art” – 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea Camereie de Comerţ a Statelor Unite ale Americii, în 1971, a titlului de “Unul dintre cei zece cei mai merituoşi tineri ai naţiunii”. Acestea sunt numai câteva din onorurile pe care le-a primit Elvis Presley.

Pe lângă muzică şi actorie, Elvis a avut câteva obiceiuri excentrice, cum ar fi dăruirea de Cadillac-uri, bani şi bijuterii. În plus, Elvis care susţinea periodic concerte de caritate, avea obiceiul de a-i întreţine pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar şi oameni străini, plătindu-le facturile şi datoriile, spitalizările, cumpărându-le case sau întreţinându-le familiile.

Foto: Elvis Presley – wikipedia, facebook

02
/07
/13

„Mă tem că sunt un om al monologului. Mă tem că m-am născut baricadat în mine însumi şi că n-am reuşit, de-a lungul existenţei, să ies din această închisoare intimă, în afară, să comunic cu lumea“, spunea Octavian Paler, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 92 de ani... Cărţile şi ieşirile lui publice poate că l-au contrazis. Paler a ştiut să lase întotdeauna în urmă fraze puternice, ca nişte firimituri pentru cei care au crezut în raţiune.

25
/06
/13

MEMORIA CULTURALĂ Alexandru Tocilescu (1946-2011) şi-a povestit viaţa, pe 27 martie 2011, într-una dintre Conferinţele Teatrului Naţional din Bucureşti, „Despre teatru şi ale lui“. Atunci, regizorul a mai vorbit şi despre: nostalgiile copilăriei şi ale tinereţii, lecturi, emoţii şi extravaganţe.