Email sau e-mail?
https://www.ziarulmetropolis.ro/email-sau-e-mail/

Email sau e-mail? „Care e diferenţa?”, ar întreba unii. Ei bine, există o diferenţă în limba română.

Un articol de Cristina Drăgulin|30 aprilie 2014

În engleză, „e-mail” nu mai este folosit doar ca prescurtare pentru „electronic mail” (poștă electronică), a devenit un cuvânt (atât substantiv, cât și verb) de sine stătător, scris legat „email”. Însă, în Dicționarul Explicativ al Limbii Române exista deja termenul „email”, cu pluralul „emailuri”. Și nu doar el, ci și „emailat, emailare, a emaila”.

Preluat din limba franceză (émail), „email” înseamnă „masă sticloasă obținută prin topire sau prin sinterizare, constituită în special din siliciu și din bariu, care se aplică pe suprafața unor obiecte metalice sau ceramice, pentru a le proteja împotriva coroziunii, a le îmbunătăți rezistența mecanică, a realiza izolarea lor electrică, în scop decorativ etc.; smalț, glazură”.

Folosit rar atât în limba vorbită, cât și în cea scrisă, mulți îl ignoră și scriu deja „email” legat referindu-se, de fapt, la poșta electronică sau la mesajele trimise astfel. Însă, forma în care a fost introdus în DEX-ul din 2009 este „e-mail”, cu pluralul „e-mailuri”, cu pronunția din limba engleză. „E-mail” desemnează atât sistemele digitale folosite pentru a transmite mesaje, cât și mesajele sau corespondențele propriu-zise trimise prin aceste sisteme.

Primul e-mail a fost trimis în 1971 de către programatorul Roy Tomlinson. A durat până în anii ´90 pentru ca e-mailul să fie folosit de toți cei care aveau acces la internet. Astfel, oamenii trimit și primesc e-mailuri, zi de zi, de câțiva zeci de ani (sau ar fi corect să scriu câteva zeci de ani?). Vă las pe voi să decideți și să ne scrieți cum e corect, urmând indiciul:

— Câte mii de e-mailuri primești săptămânal?
— Câteva mii de e-mailuri.
— Câți oameni îți dau telefon zilnic?
— Câțiva oameni.

Foto:  captură din filmul ,,You’ve Got Mail”, cu Meg Ryan



20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.