Emil Ciocoiu – Sub semnul lui Carol cel Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/emil-ciocoiu-sub-semnul-lui-carol-cel-mare/

Pictura monumentală „Carolus Magnus”, realizată de pictorul român din Germania Emil Ciocoiu, a fost prezentată publicului, în premieră mondială, în cadrul expoziţiei retrospective a artistului, desfăşurată la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|15 noiembrie 2013

Pictura monumentală „Carolus Magnus“, realizată de pictorul român din Germania Emil Ciocoiu, a fost prezentată publicului, în premieră mondială, în cadrul expoziţiei retrospective a artistului, desfăşurată la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale“ din Bucureşti.

Pictorul Emil Ciocoiu a lucrat aproape doi ani la această reprezentare inedită a celui numit de unii istorici „Pater Europae”.

În 2014 se împlinesc 1200 de ani de la moartea lui Carol cel Mare, fiind deja anunţate multiple manifestări dedicate evenimentului. Expunerea la Bucureşti a picturii monumentale „Carolus Magnus”, în premieră absolută, poate fi considerată una dintre primele manifestări de gen.

Marţi, 12 noiembrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în faţa picturii „Carolus Magnus”,  expusă în foaierul Sălii Mici, s-a desfăşurat conferinţa „Carol cel Mare şi Europa. După 1200 de ani”, în cadrul căreia istoricul şi analistul de politică internaţională Adrian Pop, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, a prezentat personalitatea legendarului împărat, precursor al ideii de integrare europeană, şi a făcut comparaţii cu actualitatea dezbaterii europene.

De asemenea, Marius Tiţa, curator al expoziţiei „Emil Ciocoiu la TNB”, a vorbit despre personalitatea artistului român din Aachen şi despre pictura dedicată lui Carol cel Mare, prezentată în premieră la Bucureşti.

Pictorul Emil Ciocoiu a realizat o alegorie originală, în maniera sa caracteristică, în care Carol cel Mare este prezentat într-un ocean stelar, în culorile Uniunii Europene, galben şi albastru. Coroana şi spada împăratului descriu un stâlp central de lumină ce străbate secolele, încununat de privirea sa pătrunzătoare. În pictura de mari dimensiuni (250 x 180 cm) sunt prezente elemente de documentare istorică, dar dominante sunt  propunerile originale şi metaforice ce construiesc alegoria.

Emil Ciocoiu.Carolus Magnus

Carolus Magnus, lucrarea lui Emil Ciocoiu

Pictorul Emil Ciocoiu s-a stabilit la Aachen din 1980, când a decis să plece în Occident. Astfel, capitala istorică a împăratului Carol cel Mare (748-814), a devenit casa dar şi atelierul în care şi-a realizat opera de maturitate care l-a facut celebru pe pictorul născut acum 65 de ani, lângă Târgu Jiu.

În 1996, când reginei Beatrix a Olandei i-a fost decernat prestigiosul premiu Charlemagne, ceremonia s-a desfăşurat în faţa unei picturi de mari dimensiuni realizată de pictorul român Emil Ciocoiu, locuitor al oraşului Aachen.

În catalogul expoziţiei de la Bucureşti, Marcel Philipp, primarul general al oraşului Aachen a scris: „Arta lui Emil Ciocoiu emană optimism şi, totodată, o profunzime strălucitoare. Ea aduce împreună oameni, religii, mentalităţi, transgresează graniţele. La fel ca Artistul însuşi”.

Foto credit: TNB, Emil Ciocoiu

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.