Emilia Popescu, 50!
https://www.ziarulmetropolis.ro/emilia-popescu-50/

„Drumul meu către actorie a fost firesc, crescând în teatrul de operetă, unde era tatăl meu, Emil Popescu, şi mama… Cumva, se transmite genetic acest microb. E un microb pe care-l poartă părinţii şi, evident, îl transmit şi copiilor” – Emilia Popescu. Născută pe 2 martie 1966, la Bucureşti, îndrăgita actriţă împlineşte astăzi 50 de ani.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2016

Emilia Popescu a absolvit în 1988 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Debuta pe marele ecran încă din timpul facultăţii, în rolul Ilincăi din filmul „Moromeții” (1985), regizat de Stere Gulea.

Angajată a teatrului de Comedie din București, actriţa a fost sprijinită şi încurajată de Florian Pittiş, cel care a ajutat-o să debuteze pe scena Teatrului Bulandra.

„Cu Florian Pittiș s-a produs o simbioză extraordinară, a fost legătura extrem de puternică mentor-discipol. A spus «Tu trebuie să fii undeva, acolo, sus». Și mi-a dat, mi-a dat locul întâi pe podium la douăzeci și ceva de ani, să intru în Teatrul Bulandra, unde mi-am dorit să fiu, unde am visat să fiu, nicăieri în lume pe mapamond nu aș fi dorit să fiu, și acolo am fost. Simplu. Nici nu știu cum. M-a luat Moțu, profesorul meu… îmi dădeam seama că e ceva extraordinar… nu-mi dădeam seama cât de greu s-au luptat anumiți colegi de-ai mei să ajungă acolo, câte concursuri, câte vise sfărâmate, și cât de simplu a fost totul pentru mine, datorită acestei întâlniri cu Moțu”, a spus Emilia Popescu, pentru RomanianActors.com.

Lui Moțu îi datorez nașterea mea în Teatrul Bulandra și începutul meseriei cu roluri mari, în care poate fi văzut un actor cât de talentat este, cât poate, unde mai are de lucru, și așa am ajuns la domnul Ciulei în trupă, o trupă nou formată, trupa de tineri a Teatrului Bulandra, în 1990 și așa am rămas până în 2000. – Emilia Popescu

Foto: Emilia Popescu – Simion Buia / RomanianActors.com

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.