Emilia Popescu, 50!
https://www.ziarulmetropolis.ro/emilia-popescu-50/

„Drumul meu către actorie a fost firesc, crescând în teatrul de operetă, unde era tatăl meu, Emil Popescu, şi mama… Cumva, se transmite genetic acest microb. E un microb pe care-l poartă părinţii şi, evident, îl transmit şi copiilor” – Emilia Popescu. Născută pe 2 martie 1966, la Bucureşti, îndrăgita actriţă împlineşte astăzi 50 de ani.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2016

Emilia Popescu a absolvit în 1988 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Debuta pe marele ecran încă din timpul facultăţii, în rolul Ilincăi din filmul „Moromeții” (1985), regizat de Stere Gulea.

Angajată a teatrului de Comedie din București, actriţa a fost sprijinită şi încurajată de Florian Pittiş, cel care a ajutat-o să debuteze pe scena Teatrului Bulandra.

„Cu Florian Pittiș s-a produs o simbioză extraordinară, a fost legătura extrem de puternică mentor-discipol. A spus «Tu trebuie să fii undeva, acolo, sus». Și mi-a dat, mi-a dat locul întâi pe podium la douăzeci și ceva de ani, să intru în Teatrul Bulandra, unde mi-am dorit să fiu, unde am visat să fiu, nicăieri în lume pe mapamond nu aș fi dorit să fiu, și acolo am fost. Simplu. Nici nu știu cum. M-a luat Moțu, profesorul meu… îmi dădeam seama că e ceva extraordinar… nu-mi dădeam seama cât de greu s-au luptat anumiți colegi de-ai mei să ajungă acolo, câte concursuri, câte vise sfărâmate, și cât de simplu a fost totul pentru mine, datorită acestei întâlniri cu Moțu”, a spus Emilia Popescu, pentru RomanianActors.com.

Lui Moțu îi datorez nașterea mea în Teatrul Bulandra și începutul meseriei cu roluri mari, în care poate fi văzut un actor cât de talentat este, cât poate, unde mai are de lucru, și așa am ajuns la domnul Ciulei în trupă, o trupă nou formată, trupa de tineri a Teatrului Bulandra, în 1990 și așa am rămas până în 2000. – Emilia Popescu

Foto: Emilia Popescu – Simion Buia / RomanianActors.com

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.