Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny
https://www.ziarulmetropolis.ro/eminescu-monet-ipotesti-via-giverny/

Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny.  Autor: Lucian Muntean Carte obiect, exemplar unic. Cartea prezintă remarcabila asemănare a peisajului de la Ipoteşti cu cel de la Giverny. Lacul din mijlocul pădurii, în apropiere de Ipoteşti, a marcat întreaga creaţie poetică a lui Mihai Eminescu. Grădina şi lacul cu pod japonez, create de Claude Monet, la Giverny, […]

Un articol de Andrada Văsii|25 ianuarie 2013

Eminescu & Monet, Ipoteşti via Giverny. 

Autor: Lucian Muntean
Carte obiect, exemplar unic.
Cartea prezintă remarcabila asemănare a peisajului de la Ipoteşti cu cel de la Giverny.
Lacul din mijlocul pădurii, în apropiere de Ipoteşti, a marcat întreaga creaţie poetică a lui Mihai Eminescu.
Grădina şi lacul cu pod japonez, create de Claude Monet, la Giverny, au reprezentat sursa de inspiraţie pentru numeroasele tablouri din ultima perioadă din viaţa artistului.
La mai bine de un secol, în mai 2009, fotografiile făcute în aceste două locuri,  au numeroare elemente în comun, incluisiv cu picturi ale lui Monet.
Cartea este imaginată ca o corespondenţă între cei doi artişti, care au fost contemporani, dar care nu au avut ocazia să se întâlnească. Cel puţin până acum.
Tehnica: fotografie, acuarelă, caligrafie, colaj,
Materiale: carton Fabriano 200g/mp, hârtie Fabriano 300g/mp, hârtie de calc, hârtie milimetrică, plicuri, timbre poştale, 68 fotografii 10×15 cm, pe hârtie foto Fujicolor Crystal, caligrafie cu peniţă, tuş, adeziv aracet.
Dimensiune: coperta varianta închisă 40×25 cm; cartea în varianta dechisă complet 40x204cm.
Bucureşti, 20 decembrie 2012 – 10 ianuarie 2013.
Documentarea şi fotografiile sunt făcute în iulie 2004 în Normandia si în mai 2009 la Ipoteşti si Giverny.
Cartea poate fi vazută la Biblioteca Naţională a României în perioada 15 ianuarie – 8 februarie 2013, la expoziţia omagială de artă plastică şi decorativă, EMINESCU.
17
/07
/14

Luni, 21 iulie, ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea cărţii Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei, un impresionant volum, reunind acribia academică şi savoarea poveştilor cu corsari, pelerini, comercianţi sau comandanţi de flote, scris de unul dintre specialiştii în istoria Mediteranei, David Abulafia, profesor la Universitea Cambridge.

17
/07
/14

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, care se va desfăşura între 11 şi 18 octombrie, la Teatrul Nottara din Capitală, prezintă spectacole ale unor trupe din ţară şi din străinătate, în cele două secţiuni ale evenimentului: "Mici crize... şi electorale" şi "Bulevardul Comediei".

17
/07
/14

Povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a inspirat filmul "Dupa dealuri", regizat de Cristian Mungiu şi premiat la Cannes în 2012, este prezentată în publicaţia britanică Daily Mail, în contextul în care Vaticanul şi-a dat binecuvântarea privind exorcizările ca practică a Bisericii Catolice.

16
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Pentru actorul Gheorghe Cozorici, teatrul însemna arta cuvântului rostit cu inflexiuni poematice. După interpretarea lui Becket din spectacolul ,,Becket sau onoarea zeilor” de Jean Anouilh, a fost comparat cu marele actor de film Richard Burton.

15
/07
/14

Andreea Bibiri spune că în teatru nu există democrație. Mărturisește că regizorul care a influențat-o cel mai mult a fost Liviu Ciulei și vorbește despre prima ei colaborare cu actorul Marius Manole, într-un spectacol „un pic cam personal“, „Cremă de zahăr ars. Astăzi îi spunem dragoste“.

15
/07
/14

Pentru prima dată în Festivalul Naţional de Teatru, musicalul a atras la preselecţia organizată de UNITER împreună cu dansatorul şi coregraful Răzvan Mazilu aproape 100 de tineri aspiranţi.

15
/07
/14

Superlativul relativ (grad de comparaţie al adverbului şi al adjectivului), care se formează cu ajutorul articolului demonstrativ cel, le dă multora bătăi de cap. Cum este corect? „Doctorița cel mai bine plătită” sau „doctorița cea mai bine plătită”?

15
/07
/14

INTERVIU. Aflat la prima ediţie, festivalul Ceau, Cinema! (17-20 iulie) îşi propune să apropie publicul de filmul european, într-o oraş fără nici un cinematograf de stat funcţional, dar cu ambiţii de capitală culturală: Timişoara. Pentru a afla ce înseamnă un astfel de eveniment, am stat de vorbă cu iniţiatorul şi organizatorul principal: copywriterul şi criticul de film Lucian Mircu.

14
/07
/14

Ajunsă la cea de-a treia ediție, Caravana Metropolis – ‘Cinema în aer liber’, cel mai mare festival nomad de film din ţară, revine în Piața Mică din Sibiu, al șaptelea oraş de pe itinerariul din acest an, unde va rămâne între 15 - 20 iulie.