Emisiune-eveniment în memoria lui Ion Popescu Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/emisiune-eveniment-in-memoria-lui-ion-popescu-gopo-la-tvr-2-tvr-hd-si-online-pe-tvr/

Ion Popescu Gopo este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzează duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00.

Un articol de Andrada Văsii|27 aprilie 2013

Părintele „Omuleţului“este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzează duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00.

Sub genericul „GOPO 90 – Un om de la începutul lumii”, telespectatorii TVR 2 pot urmări o dezbatere-eveniment în amintirea lui Ion Popescu Gopo (1 mai 1923 – 28 noiembrie 1989), cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 90 de ani de la naşterea cunoscutului cineast român.

Emisiunea moderată de Daniela Zeca-Buzura îi are ca invitaţi pe criticul de film Irina Margareta Nistor şi pe cantautorul Mihai Constantinescu. „GOPO 90 – Un om de la începutul lumii” va fi difuzat simultan şi pe TVR HD şi pe platforma video a Televiziunii Române – www.tvrplus.ro.

Primul român premiat cu „Palme d’Or”

Părintele „Omuleţului”, aşa cum avea să rămână în dicţionarele de film internaţionale, este primul român premiat cu „Palme d’Or” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Cannes, în 1957, pentru filmul de animaţie „Scurtă istorie”. Ion Popescu Gopo este o personalitate-simbol pentru creaţia cinematografică românească, fiind considerat un inovator al filmelor pentru copii, în care se îmbină fericit două genuri ale celei de-a şaptea arte: desenul animat şi muzicalul.

Gopo cel neştiut de noi era un vizionar şi un generos. Aproape toţi contemporanii săi au lăsat mărturie despre faptul că acest cineast şi mare artist se gândea şi la congenerii săi atunci când avea de apărat o cauză. Acestea sunt adevărurile pe care încearcă să le spună, în 50 de minute, o emisiune care vorbeşte despre Ion Popescu Gopo ca despre un contemporan al nostru, un om de la începutul lumii, care în 1957 a adus la Bucureşti primul Palme d’Or din cinematografia românească.

Daniela Zeca-Buzura,
realizator tv

Reportaje diverse

Protagoniştii reportajelor emisiunii sunt Pierette Atanasiu (asistent regie film), Roland Pupăză (regizor de fim şi desenator) şi Olga Niţu Pârâianu (asistent operator truca) – statornici colaboratori ai lui Gopo, cărora li se alătură Manuela Hodor (director general Studioul Animafilm) şi actriţa Medeea Marinescu.

Emisiunea cuprinde şi file din arhiva de aur a Televiziunii Române, care ilustrează momente cu artistul Ion Popescu Gopo, care a fost şi un hăruit realizator de televiziune, colaborator fidel al Televiziunii Publice, pentru care a şi realizat numeroase programe şi filme de desene animate.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.