Emisiune-eveniment în memoria lui Ion Popescu Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/emisiune-eveniment-in-memoria-lui-ion-popescu-gopo-la-tvr-2-tvr-hd-si-online-pe-tvr/

Ion Popescu Gopo este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzează duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00.

Un articol de Andrada Văsii|27 aprilie 2013

Părintele „Omuleţului“este subiectul unei emisiuni aniversare, pe care TVR 2 o difuzează duminică, 28 aprilie, de la ora 18.00.

Sub genericul „GOPO 90 – Un om de la începutul lumii”, telespectatorii TVR 2 pot urmări o dezbatere-eveniment în amintirea lui Ion Popescu Gopo (1 mai 1923 – 28 noiembrie 1989), cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 90 de ani de la naşterea cunoscutului cineast român.

Emisiunea moderată de Daniela Zeca-Buzura îi are ca invitaţi pe criticul de film Irina Margareta Nistor şi pe cantautorul Mihai Constantinescu. „GOPO 90 – Un om de la începutul lumii” va fi difuzat simultan şi pe TVR HD şi pe platforma video a Televiziunii Române – www.tvrplus.ro.

Primul român premiat cu „Palme d’Or”

Părintele „Omuleţului”, aşa cum avea să rămână în dicţionarele de film internaţionale, este primul român premiat cu „Palme d’Or” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Cannes, în 1957, pentru filmul de animaţie „Scurtă istorie”. Ion Popescu Gopo este o personalitate-simbol pentru creaţia cinematografică românească, fiind considerat un inovator al filmelor pentru copii, în care se îmbină fericit două genuri ale celei de-a şaptea arte: desenul animat şi muzicalul.

Gopo cel neştiut de noi era un vizionar şi un generos. Aproape toţi contemporanii săi au lăsat mărturie despre faptul că acest cineast şi mare artist se gândea şi la congenerii săi atunci când avea de apărat o cauză. Acestea sunt adevărurile pe care încearcă să le spună, în 50 de minute, o emisiune care vorbeşte despre Ion Popescu Gopo ca despre un contemporan al nostru, un om de la începutul lumii, care în 1957 a adus la Bucureşti primul Palme d’Or din cinematografia românească.

Daniela Zeca-Buzura,
realizator tv

Reportaje diverse

Protagoniştii reportajelor emisiunii sunt Pierette Atanasiu (asistent regie film), Roland Pupăză (regizor de fim şi desenator) şi Olga Niţu Pârâianu (asistent operator truca) – statornici colaboratori ai lui Gopo, cărora li se alătură Manuela Hodor (director general Studioul Animafilm) şi actriţa Medeea Marinescu.

Emisiunea cuprinde şi file din arhiva de aur a Televiziunii Române, care ilustrează momente cu artistul Ion Popescu Gopo, care a fost şi un hăruit realizator de televiziune, colaborator fidel al Televiziunii Publice, pentru care a şi realizat numeroase programe şi filme de desene animate.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.