Energia Galei Hop într-un film documentar
https://www.ziarulmetropolis.ro/energia-galei-hop-%c3%aentr-un-film-documentar/

Gala Tânărului Actor Hop de la Costineşti este un fenomen artistic unic în România. Iniţiată în 1983, în anii de vârf ai dictaturii ceauşiste, întreruptă timp de aproape o decadă după 1989 şi reluată în plină forţă în 1998 de echipa condusă de regretatul regizor Cornel Todea, Gala HOP a fost continuată după dispariţia acestuia de regizorul Radu Afrim – în perioada 2013-2015 – şi apoi de actorul şi pedagogul Miklós Bács.

Un articol de Petre Ivan|21 august 2018

UNITER şi Televiziunea Română prin Casa de producție TVR (coordonator Demeter Andras) realizează, pentru fiecare ediţie a Galei Tânărului Actor HOP, un film documentar dedicat.

Filmele documentare despre eveniment reprezintă incursiuni în realitățile concursului, în istoria Galei, în conotațiile culturale determinate de temele de studiu ale concursului din fiecare an, precum și incursiuni într-o serie de micro-portrete ale participanților, toți actori tineri, absolvenți sau studenți ai instituțiilor de profil din țară.

Protagoniştii sunt concurenţii fiecărui an, iar filmul încearcă să surprindă, prin tema fiecărei ediţii, căutările lor, gândurile și temerile care-i frământă la început de carieră, strădaniile, reuşitele sau eşecurile. Documentarele surprind, de asemenea, atmosfera Galei HOP, marea şi Costineştiul, cel care este gazda acestui concurs de atâţia ani, precum şi opiniile invitaţilor Galei – artişti consacraţi, directori de teatre şi de festivaluri, prezenţi la Costineşti pentru a-i privi atent şi critic pe cei cu care vor lucra mai târziu.

Mulţi dintre tinerii participanţi la Gala HOP au devenit între timp artişti cunoscuţi, cu o carieră în ascensiune. Poate că acest proiect le-a dat imbold, încredere şi curaj. Pentru unii, poate că a mijlocit întâlniri care au aşezat o piatră la temelia lor profesională. Pentru alţii, a fost poate doar un HOP care le-a încurajat perseverența. Oricum ar fi fost, filmele Galei HOP sunt dovezi vizuale. Foarte diferite ca abordare și stilistică, documentarele reunesc și rezumă în 52 de minute începutul emoționant al carierei de actor.

Televiziunea Română a asigurat transmisia acestor filme documentare pe unul dintre canalele sale, o reluare a acestei transmisii, precum şi expunerea lor online. Fiind realizate în coproducţie, UNITER a primit acceptul Televiziunii Române de a posta şi de a arhiva pe site-ul Galei HOP (www.galahop.ro) filmele documentare, conform clauzelor contractuale.

Lansăm astăzi arhiva documentarelor și postăm filmele Galei HOP, edițiile 2014, 2015, 2016, urmând ca site-ul www.galahop.ro să găzduiască şi viitoarele ediţii.

Filmele documentare pot fi vizionate aici: http://galahop.ro/documentar-gala-hop/

SHAKESPEARE PE CER – Documentarul Galei HOP 2016, Costinești

VISUL DADA AL UNOR NOPȚI DE VARĂ – Documentarul Galei HOP, ediția 2015, Costinești

FENOMENUL HOP – Documentarul Galei HOP, ediția 2014, Costinești

Îi invităm pe toţi protagoniştii acestor filme să se revadă, invităm publicul să-şi reamintească de artiştii şi de momentele lor din Gala HOP.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.