Enigma morţii scriitorului grec Menis Koumandareas, evocată în ultimul său roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/enigma-mortii-scriitorului-grec-menis-koumandareas-evocata-in-ultimul-sau-roman/

Ancheta în cazul morţii scriitorul grec Menis Koumandareas, găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena, a beneficiat de un indiciu neobişnuit descoperit chiar în ultima sa carte, în care evocă suspectul, inculpat vineri, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2015

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, evoca de asemenea mobilul crimei, şi anume o tranzacţie imobiliară. Scriitorul grec a fost găsit mort la vârsta de 83 de ani în locuinţa sa din Kypseli, un cartier popular din Atena. El prezenta răni la nivelul gâtului şi a feţei, notează Mediafax.

Autorul “îi vorbea suspectului” în ultimul său roman, cu conotaţie biografică, a anunţat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Menis Koumandereas descrie legăturile sale cu un tânăr originar din România. El evocă vânzarea unui bun imobiliar, după moartea soţiei sale, care ar fi mobilul crimei.

Suspectul de naţionalitate română, în vârstă de 25 de ani, a fos inculpat vineri pentru crimă. El îl cunoştea pe scriitor de şase ani. Acesta din urmă îl ajuta adeseori cu împrumuturi băneşti, a anunţat avocatul său pentru presă.

Poliţia îl suspectează pe tânărul român, dar şi pe un complice, la rândul său arestat, că a vrut să fure banii obţinuţi de scriitor în urma tranzacţiei.

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Presupusul ucigaş recunoaşte că s-a întâlnit cu autorul grec în seara în care acesta din urmă a murit, dar afirmă că el a decedat în urma unei căzături în apartamentul său.

Autor a peste 20 de romane, volume de nuvele şi eseuri, a cărui carieră a debutat în anii 1960, Menis Koumandareas a fost recompensat de două ori cu premiul de stat pentru roman din Grecia. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi străine.

De asemenea, a tradus în limba greacă mai multe cărţi scrise de autori celebri, printre care se numără Ernest Hemingway şi Scott Fitzgerald.

Menis Koumandareas a realizat în romanele sale, cu un stil sobru, un portret al societăţii elene postbelice, privilegiind clasa mijlocie a Atenei şi micii comercianţi.

Foto: Enigma morţii, Menis Koumandareas – wikipedia, facebook

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).