Enigma morţii scriitorului grec Menis Koumandareas, evocată în ultimul său roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/enigma-mortii-scriitorului-grec-menis-koumandareas-evocata-in-ultimul-sau-roman/

Ancheta în cazul morţii scriitorul grec Menis Koumandareas, găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena, a beneficiat de un indiciu neobişnuit descoperit chiar în ultima sa carte, în care evocă suspectul, inculpat vineri, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2015

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, evoca de asemenea mobilul crimei, şi anume o tranzacţie imobiliară. Scriitorul grec a fost găsit mort la vârsta de 83 de ani în locuinţa sa din Kypseli, un cartier popular din Atena. El prezenta răni la nivelul gâtului şi a feţei, notează Mediafax.

Autorul „îi vorbea suspectului” în ultimul său roman, cu conotaţie biografică, a anunţat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Menis Koumandereas descrie legăturile sale cu un tânăr originar din România. El evocă vânzarea unui bun imobiliar, după moartea soţiei sale, care ar fi mobilul crimei.

Suspectul de naţionalitate română, în vârstă de 25 de ani, a fos inculpat vineri pentru crimă. El îl cunoştea pe scriitor de şase ani. Acesta din urmă îl ajuta adeseori cu împrumuturi băneşti, a anunţat avocatul său pentru presă.

Poliţia îl suspectează pe tânărul român, dar şi pe un complice, la rândul său arestat, că a vrut să fure banii obţinuţi de scriitor în urma tranzacţiei.

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Presupusul ucigaş recunoaşte că s-a întâlnit cu autorul grec în seara în care acesta din urmă a murit, dar afirmă că el a decedat în urma unei căzături în apartamentul său.

Autor a peste 20 de romane, volume de nuvele şi eseuri, a cărui carieră a debutat în anii 1960, Menis Koumandareas a fost recompensat de două ori cu premiul de stat pentru roman din Grecia. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi străine.

De asemenea, a tradus în limba greacă mai multe cărţi scrise de autori celebri, printre care se numără Ernest Hemingway şi Scott Fitzgerald.

Menis Koumandareas a realizat în romanele sale, cu un stil sobru, un portret al societăţii elene postbelice, privilegiind clasa mijlocie a Atenei şi micii comercianţi.

Foto: Enigma morţii, Menis Koumandareas – wikipedia, facebook

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.