Ennio Morricone, 89. La mulți ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ennio-morricone-89-la-multi-ani/

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înţelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent şi prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluţionat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2017

Nedreptatea de care aminteam a fost reparată, în primăvara lui 2016, când Morricone primea, finalmente!, distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră cu filmul „The Hateful Eight”, în regia lui Quentin Tarantino, devenind, astfel, cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar.

 

Într-un interviu acordat înainte de premiera filmului lui Tarantino, pentru care câteva luni mai târziu va primi primul său Oscar, muzicianul a mărturisit că a refuzat inițial să compună coloana sonoră a acestui western.

Am refuzat pe loc propunerea lui Trantino de a compune o coloană sonoră pentru un nou western. Însă el a venit la mine acasă să-mi vorbească si să-mi spună mi- cât de mult a apreciat munca mea pentru cinema. M-a convins să compun pentru el… – Ennio Morricone

Ennio Morricone s-a născut în anul 1928, într-o familie de muzicieni. A scris prima compoziţie muzicală la 6 ani, iar de la 9 ani a început să studieze trompeta pentru a călca pe urmele tatălui său.

De la 14 ani a intrat la Conservator însă când tatăl său s-a îmbolnăvit, a început să lucreze în orchestra compozitorului Costantino Ferri. A activat iniţial ca trompetist de jazz în anii ’50 şi a început să compună muzică de film din anii ’60.

La început, el a dorit să compună muzică clasică moderna, dar acest lucru s-a schimbat când a fost invitat să realizeze aranjamente pentru melodii italiane.

În 1960, Sergio Leone, un fost coleg de şcoală, a fost intrigat de una din compozitiile lui Morricone şi l-a angajat compozitor pentru filmele sale. Artistul a compus muzica pentru peste 40 de westernuri.

Bugetul mic pe care îl avea la dispoziţie şi faptul că nu avea o orchestră l-a detereminat să folosească în aranjamentele sale pe lângă noua chitară eloctronică Fender diverse sunete indeite precum voci, fluierături, împuşcături, pocnituri de biciuri. Aşa a început stilul Morricone, un stil cu totul diferit faţă de coloanele clasice din filmele lui John Ford.

Desigur, Morricone nu s-a limitat la western. El a compus coloane sonore pentru filme de epocă, cum ar fi „1900” sau „Vatel”, sau pentru comedii precum „La Cage aux Folles” (Colivia cu nebune).

De-a lungul carierei sale, Morricone a jonglat intre ”muzica usoara” si clasica, cinema si televiziune. De multe ori, filmele pe care si-a pus semnatura, adevarate capodopere, precum „C’era una volta il West”, ”Once Upon a Time in America”, ”Il buono, il brutto, il cattivo” de Sergio Leone sau ”Teorema” de Pier Paolo Pasolini, au fost mai întâi cunoscute și iubite pentru muzica lor. Geniul lui Morricone se afla in impuritatea, imprumuturile de neoclasicism si jazz aparent anacronice, sau chiar de pop-rock.

Când intri într-un film, muzica bate la ușă, ea trebuie să pregăteasca spectatorul și să iasă fără să trânteasca ușa, în vârful picioarelor – Ennio Morricone

Ennio Moriconne a realizat, de asemenea, aproape 80 de compozitii clasice, de muzica de cameră și pentru orchestră. Membru al Gruppo di Nuova Improvvisazione Consonanza, el a compus in special pentru pian.

Fascinantul compozitor italian împlinește astăzi 89 de ani! La mulți ani, maestre!

Foto: Ennio Morricone – facebook

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.

21
/10
/15

Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul Internațional de film de la Cannes, va rula în cinematografele din România începând din data de 30 octombrie. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie), în prezența regizorului.

21
/10
/15

Cu ocazia celor 25 de ani de existență, site-ul IMDb, prima bază de date din cinematografia mondială, a dezvăluit lista filmelor preferate de cei 1,5 milioane de utilizatori ai săi dintre cele vizionate între 1990 și 2014.

21
/10
/15

Pre-vânzările pentru extrem de așteptatul "Star Wars - The Force Awakens" au spulberat toate recordurile pe site-urile de vânzări de bilete americane. Numeroase site-uri din lume s-au blocat din cauza cererilor de bilete, iar pe ebay două bilete VIP se vindeau cu 10.000 de dolari. În plus, la două zile după lansarea trailerului oficial, acesta fusese vizionat de peste 66 de milioane de ori.

20
/10
/15

Un festival precum „Les Films de Cannes à Bucarest,” iniţiat de Cristian Mungiu şi ajuns la cea de-a şasea ediţie, reînvie plăcerea de a merge la un cinematograf de artă – un act social şi cultural în suferinţă – şi reaminteşte diversitatea formelor de a face cinema.

20
/10
/15

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a împlinit astăzi 82 de ani! Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Dichiseanu este, de asemenea, un talentat cântăreţ şi un apreciat poet, în 1995 acesta publicând volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

16
/10
/15

Tom Hardy, unul dintre actorii care se bucură de o ascensiune fulminantă la Hollywood, interpretează un dublu rol în filmul ,,Legend”/ ,,Gangsteri de legend”, film care rulează de astăzi pe marile ecrane din România, distribuit de Freeman Entertainment.

16
/10
/15

Începând de astăzi şi până pe 25 octombrie, la Cluj se desfăşoară cea de-a șaptea ediție a festivalului Comedy Cluj. Din programul festivalului fac parte şi 5 filme distribuite în România de Independenta Film: La Famille Belier, Une heure de tranquillite, Le tout nouveau testament, La Rancon de Gloire şi Queen and Country.