„ennui”, un jurnal colectiv scris în timpul pandemiei de coronavirus
https://www.ziarulmetropolis.ro/ennui-un-jurnal-colectiv-scris-in-timpul-pandemiei-de-coronavirus/

„ennui” este un jurnal colectiv scris în România în timpul stării de urgenţă cauzate de pandemia de coronavirus, 16 martie – 16 mai 2020.

Un articol de Liliana Matei|2 iulie 2020

În acest jurnal au scris 29 de oameni și a reprezentat un mecanism de a încerca să înțelegem haosul în care ne-am trezit, această incertitudine ce ne inspiră teamă și ne face să ne simțim fără scop, constrânși, pierduți.

ennui este un proiect artistic și un document sociologic, menit să creeze o conștiință colectivă, ce arhivează gânduri, experiențe și sentimente, pornind de la ideea că avem cu toții aceeași fundație, dar suntem diferiți, unici, prin modul în care percepem viața și mediul înconjurător.

Proiectul conține două componente: o carte și un website (www.ennui.ro). Cartea conține toate textele trimise de cei 29 de oameni. Site-ul își propune să fie o extensie în digital a cărții, încercând să creeze o experiență holistică și imersivă, folosindu-se de artele vizuale, interactivitate și muzică. Conexiunea între carte și site se realizează prin coduri QR.

Proiectul a fost lansat public, în limba engleză, pe 1 iunie, pe site-ul oficial și pe platformele de social media. Până pe 15 iulie, oricine poate să trimită texte, dacă a ținut un jurnal în timpul pandemiei, în încercarea de a avea un jurnal cu cât mai mulți scriitori, care să reflecte cât mai bine sentimentele și trăirile oamenilor în această perioadă deosebită. Modul de înscriere și regulamentul se găsesc aici. După 15 iulie, colecția de texte va fi publicată și tipărită în cartea ennui: the collective journal.

ennui a fost început de Cosmin TIȚA, artist vizual din București, absolvent al U.N.A.T.C. I. L. Caragiale, specializarea comunicare audiovizuală, studiind, în prezent, tehnologii interactive pentru arte performative și media. Proiectul este creat cu sprijinul CINETic, centrul de cercetare în domeniul interacțiunii digitale și al neuroștiinței aplicate în arte performative și film al U.N.A.T.C și cu sprijinul PRISMA PRODUCTION PRO, o echipă de artiști din București, preocupată de producție de film și management cultural.

ennui: the collective journal [trailer] from PRISMA PRODUCTION PRO on Vimeo.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

30
/07
/20

CRONICĂ DE TEATRU „Jurnal de România. 1989”, recent montat de Carmen Lidia Vidu în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național din București, este un spectacol de teatru documentar care amestecă inspirat monologuri autobiografice rostite de patru actori – Florentina Țilea, Oana Pellea, Daniel Badale și Ion Caramitru - cu elemente multimedia.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.