Eric Hobsbawm a murit la vârsta de 95 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/eric-hobsbawm-a-murit-la-varsta-de-95-de-ani/

Istoricul britanic marxist Eric Hobsbawm, autorul celebrului volum „The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, a murit luni, la Londra, la vârsta de 95 de ani, a anunţat fiica lui „A murit din cauza unei pneumonii, la primele ore ale dimineţii”, a precizat Julia Hobsbawm. Născut pe 9 iunie 1917 în oraşul egiptean […]

Un articol de |1 octombrie 2012

Istoricul britanic marxist Eric Hobsbawm, autorul celebrului volum „The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, a murit luni, la Londra, la vârsta de 95 de ani, a anunţat fiica lui

„A murit din cauza unei pneumonii, la primele ore ale dimineţii”, a precizat Julia Hobsbawm.

Născut pe 9 iunie 1917 în oraşul egiptean Alexandria, Eric Hobsbawm a locuit la Viena în perioada interbelică, mutându-se apoi la Berlin în 1931 şi ulterior la Londra, la doi ani de la venirea la putere a naziştilor.

După ce a studiat istoria la Cambridge, a început să predea în 1947 la Birkbeck College din Londra. A predat şi la Universitatea Stanford şi a lucrat la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite, colaborând însă şi cu universităţi de prestigiu din Franţa şi Mexic.

Opera cea mai cunoscută a acestui istoric de reputaţie mondială, a cărui viaţă a fost marcată de angajamentul său la teoriile marxiste, este volumul „The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, publicat în 1994.

Această lucrare, consacrată secolului al XX-lea, a fost recompensată cu numeroase premii internaţionale şi a fost tradusă în 40 de limbi, inclusiv în ebraică, arabă şi mandarină.

Distins specialist în istoria secolului al XIX-lea, Eric Hobsbawm şi-a câştigat notorietatea mondială în special datorită trilogiei consacrate „lungului secol al XIX-lea” (de la Revoluţia franceză la Primul Război Mondial; formula şi conceptul de „secol lung”, folosite frecvent în zilele noastre în discursul istoric de pe toate meridianele, au fost introduse de Hobsbawm prin această trilogie).

Trilogia include volumele „The Age of Revolution: Europe 1789-1848”, „The Age of Capital: 1848-1875” şi „The Age of Empire: 1875-1914”.

 

Sursa: Mediafax

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.