Eroinele. Femei extraordinare din Cehia și România
https://www.ziarulmetropolis.ro/eroinele-femei-extraordinare-din-cehia-si-romania/

Libertatea, egalitatea şi democraţia sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna aşa şi, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potenţialul intelectual a jumătate din populaţie prin constrângerea femeilor.

Un articol de Liliana Matei|27 noiembrie 2020

Expoziția „Eroinele” este o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normele sociale ale vremurilor lor. Aceasta reunește portrete ilustrate ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, însoțite de scurte povești ale vieților lor impresionante, pe care bucureștenii sunt așteptați să le descopere începând de joi, 3 decembrie 2020, de la ora 18:00, la Centrul Ceh.

Multă lume este deja familiarizată cu faptul că până nu demult femeile au fost excluse din procesele sociale de orice fel, neavând acces la sfera politică, dreptul de a obține un divorț sau custodia copiilor (femeia și copiii erau consdierați proprietatea bărbatului), sau dreptul de vot. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că fenomenul de emancipare a femeii a culminat cu momentul în care acestea și-au câștigat dreptul de vot, întrucât a nega unei categorii libertatea de a alege înseamnă a-i nega existența la nivelul societății.

În societatea cehă, acest eveniment a avut loc acum 100 de ani, când a fost promulgată o lege în acest sens. Acest fapt a însemnat, pe lângă eliberarea femeilor și posibilitatea de a-și decide propriul viitor, o recunoaștere a statutului lor în societate. Cu acest prilej, studenții Facultății de Design și Arte Ladislav Sutnar au realizat, sub îndrumarea Renátei Fučíková, o serie de ilustrații prin care aduc un omagiu unor personalități importante din istoria Cehiei și elogiază reușitele tuturor acelor femei care au avut curajul să își urmeze propriul drum, într-o lume care refuza să le recunoască alte calități pe lângă cele materne. Acestea vor fi expuse în cadrul expoziției Eroinele, alături de scurte descrieri ale celor mai importante momente din viața lor.

Totodată, în 2018 s-au împlinit 100 de ani de existență a României moderne, iar nimic nu este mai elocvent pentru începuturile modernității decât momentul recunoașterii drepturilor femeilor. Cu această ocazie, au apărut la editura Univers două volume intitulate Nesupusele, care adună 100 de povești ale femeilor remarcabile din România, femei care au adus contribuții importante în diverse domenii profesionale, în ciuda constrângerilor sociale sau culturale de care s-au lovit pe parcursul vieții. O selecție se regăsește și în expoziția organizată de Centrul Ceh, însoțită de o serie de ilustrații, văzute prin ochii unui grup de tinere ilustratoare profesioniste.

„Trecutul nostru și poate chiar și prezentul sunt în cea mai mare parte formate din poveștile unor bărbați importanți – e de ajuns să aruncăm o privire în jur la numele străzilor, la statuile din orașe și parcuri, sau la invitații discuțiilor importante din diverse domenii. Este nevoie să lărgim perspectivele cu care ne-am obișnuit, iar această expoziție este o contribuție, fie ea mică, la acest demers. Cele două componente ale expoziției, cea cehă și cea românească, sunt o combinație de nume ale unor femei cunoscute sau, din contră, în mare parte uitate, și sperăm ca aceasta să servească drept inspirație vizitatorilor”, spune Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.

Expoziția Eroinele reunește cele două inițiative, cu scopul de a transmite publicului poveștile unor femei remarcabile, dar și de a aduce un omagiu tuturor celor care au luptat pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi – o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale. Aceasta va putea fi vizitată pe 3 decembrie între orele 18:00-21:00 și va fi deschisă, în restul zilelor lucrătoare, până pe 15 ianuarie, în intervalul orar 9:00 – 16:00, la Centrul Ceh (Ion Ghica 11). Eveniment Facebook aici.

Eveniment organizat de Centrul Ceh București, DeBasm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România și Facultatea de Design și Arte Ladislav Sutnar.

Evenimentul se va desfășura în conformitate cu normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Un număr limitat de persoane va avea acces în sală în același timp, masca de protecție este obligatorie, iar accesul se face doar după luarea temperaturii.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

 

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.

31
/05
/22

Inițiat în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Tabaluga/ Peter Maffay Stiftung, festivalul Săptămâna Haferland are misiunea de a promova cultura și tradițiile sașilor din Transilvania și de a dezvolta sectorul turistic din zona respectivă. Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită Țara Ovăzului sau Haferland cu sute de ani în urmă, datorită localnicilor care obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.